Habár az időjárás még ellenáll, mindenki tudja, hogy nyakunkon a tél, az ünnepek és a karácsonyi vásárok. Egészen pontosan egy hét múlva nyit például Közép-Európa egyik leghíresebb téli forgataga, a magyarországi vásárok „ősanyja” a Vörösmarty téren. Összeszedtünk minden lényeges tudnivalót a fővárosi, vidéki és a híres osztrák karácsonyi vásárról is.

Szinte hihetetlen, múlt héten még nyárias idő volt, ám pontosan egy hét múlva, november 8-án nyit a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár. Budapest egyik népszerűbb téli programja idén 21. alkalommal várja az érdeklődőket és kézműves termékekkel, ételekkel, kulturális- és gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel.

A vásár évente 800 ezer turistát vonz, a magyarok körében is híres, méghozzá borsos árairól. Tavaly 900 forint alatt nem kaptunk forralt bort, a sima vörösbornak pedig 800 forint volt decije. Egy kávéért minimum 450 forintot kellett fizetnünk, ám ha „ünnepi hangulattal” kértük, azaz írkávét, az már 1600 forint volt. A teáért 700, egy korsó sörért 1000, a pálinkáért, 1000 és 2000 forint között kellet fizetnünk.

Egy sima lángos 1000 forintba került, a sajtos-tejfölös 1500, ha viszont húsos raguval fogyasztottuk, akkor 2500 forintot kértek érte. A kolbászos lepény vagy tócsni mustárral és lila hagymával szintén 2500 forintba került. A kürtős kalács minden íze 1500 forint volt. Az idei árakról egyelőre nincsenek még információink.

Sok magyar bár sokallja az árakat egy-egy budapesti karácsonyi vásáron, úgy látszik, a külföldi turistákat ez egy cseppet sem érdekli. A Pénzcentrum riportere által megszólaltatott külföldiek közül például volt olyan, aki tisztában sem volt a forint-euró árfolyammal, egyszerűen csak mindent megvesz, ami megtetszik neki. Sikerült beszélnünk olyan Egyesült Királyságból érkező turistákkal is, akik elmondták, a budapesti árak tapasztalataik szerint hol olcsóbbak, hol pedig ugyanolyanok, mint lakóhelyükön. Ezzel szemben viszont a nálunk található áruk minősége szerintük valamivel magasabb, mint a szigetországban.

Karácsonyi vásárok Budapest szerte

A vásár-rajongóknak 2019-ben pedig még több szórakozási lehetőséggel készül a főváros, ugyanis a Vörösmarty tér mellett már a Deák téren és a Fővám téren is élvezhetik a karácsonyi vásárok pezsgő hangulatát november 8-ától egészen január 1-jéig.

A Bazilikánál 2019. november 22. és 2020. január 1. között csodálhatjuk meg a korcsolyapályáról a fényfestést és az ízeket, a Jókai téren és Óbudán 2019. november 29 -és december 23. között, de november végétől karácsonyig szinte az összes magyarországi nagyvárosban lesz ünnepi készülődés Soprontól Debrecenig.

Aki pedig hajlandó még utazni is a hangulat kedvéért, annak Bécs a megfelelő helyszín: csaknem húsz adventi vásár és karácsonyi falu nyitja meg kapuit a napokban az osztrák fővárosban. A híres Christkindlmarkt november 15 és december 26. között várja az érdeklődőket.