„Brillante 2020 Hungarian Spirits Award” sajtóközlemény

Lezajlott a 21. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – Pálinka és Párlat Verseny érzékszervi zsűrizése szerdán és csütörtökön Békéscsabán, a Panoráma Hotelben. A versenyre ebben az évben két kategóriában nevezhettek a kandidálók: a bérfőzetők és a magánfőzetők párlatait várták a szervezők.

Brillante 2020 párlatverseny

 kiírásra összesen 838 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről, nagyobb városokból és kisebb településekről, így egyebek mellett Nyergesújfaluról, Döbröközről, Budapestről, Környéről, Kecskemétről, Szomolyáról, Boldogkőváraljáról, Miskolcról, Koltóról, Kaposvárról és természetesen Békés megyéből is szép számmal neveztek. Ugyancsak érkeztek minták Szerbiából, Romániából, Horvátországból és Szlovákiából is.

Az érzékszervi zsűrit huszonhatan alkották, a döntnököknek nem volt egyszerű dolga a több száz tétel bírálata során. A minél magasabb szakmai munka miatt egy pálinkabírálati tréningen is részt vettek a meghívottak, hogy valóban a legjobb nedűket válasszák a kétnapos zsűrizés során. A zsűri elnöke Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, Pálinka Sommelier, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, illetve Adamik Anikó, aki a Gyulai Pálinkafesztivál szakmai koordinátora, okleveles élelmiszer mérnök, pálinkafőző mester, pálinkabíráló.

A zsűri számítógéppel bírált, 4-szer 5 pontos rendszerben, amelynek részeként megvizsgálják, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozták. A legtöbb párlat szőlőből érkezett, utána a szilva és a kajszibarack áll „fej-fej” mellett.

Forrás: BEOL

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az.

www.palinka.online – Gyulai pálinka – vásárlás sorbanállás nélkül