Mintegy 60 százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma a népegészségügyi termékadó bevezetésének hatására. Az ágazat stabilitásának megőrzése érdekében a Magyar Pálinka Lovagrend szorgalmazná a Pénzügyminisztériumnál az ital általános forgalmi adójának 27-ről 5 százalékra csökkentését.

Barabás Attila, a lovagrend nagymestere – egyben a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója – közölte, hogy 2019-ben 1,12 millió liter 50 százalékos gyümölcspálinka fogyott, ami 2,24 millió darab 0,5 literes üveget jelentett, míg 2018-ban még 5,6 millió ilyen palackot tett ki a forgalom. Az óriási visszaesés hátterében a pálinkákra is kivetett tavalyi népegészségügyi termékadó (neta) áll, ami egy üveg 0,5 literes pálinka kereskedelmi árát 500-1000 forinttal is emelte.

Túltermelés

– Erősítette a forgalom zuhanását az is, hogy a kereskedők az előző év decemberében jelentős készleteket tároltak be a még „neta-mentes” pálinkákból, és ez 2019-ben tovább mérsékelte az áremelkedés miatt amúgy is csökkenő keresletet – magyarázta a nagymester. Tavaly 560 ezer hektoliterfok – 100 százalékos – palackos pálinkát állítottak elő, jelenleg az adóraktárakban 1,9 millió hektoliterfok található. A 2019-es termelés a forgalomba hozatalt 35 százalékkal haladta meg.

Pálinka milliárd

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján tavaly a népegészségügyi termékadóból származó összes bevétel közel 50 milliárd forintot tett ki, ezen belül szeszes italokból 10,6, azon belül pálinkából 1,19 milliárd forint származott. Barabás Attila rámutatott arra, hogy míg más, neta alá tartozó termék – például az energiaital – beltartalma alakítható úgy, hogy a gyártóra kevesebb népegészségügyi termékadó háruljon, a pálinkánál a szeszfok csökkentése nem alternatíva.

700 éve

A vezérigazgató szerint az áfacsökkentés hatása azonnal érezhető lenne a forgalom növekedésében. Ezen túl kedvezően hatna a termék népszerűsítése a külföldi turisták körében. A Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere hozzátette: az ital 2022-ben lesz 700 éves, ezért szeretnék elérni, hogy azt a pálinka évének nyilvánítsák, Pálinka 700 címmel.

Forrás: delmagyar.hu