Arany és ezüst minősítéssel tért haza a Szegeden rendezett IV. Nemzetközi Pálinka és Párlat Versenyről Korányi János. Somogyból egyedüliként aratott sikert a kaposmérői magánfőző, a mérői őszibarack pálinka kiérdemelte a kategóriagyőztes címet.

– Először vettem részt ezen a nívós versenyen – mondta el Korányi János, kaposmérői magánfőző, akitől azt is tudjuk: hétféle pálinkával nevezett a megmérettetésre, több ezüst és arany minősítést kapott a gyümölcspárlataiért. – Mindössze 2015 óta foglalkozunk komolyabban pálinkafőzéssel, nejem rövidesen érzékszervi bíráló lesz, én pedig Baján teszek majd pálinkafőző és cefrekészítő szakvizsgát.

A kaposmérői magánfőzőt a barátok beszélték rá, hogy induljon el szakmai versenyeken, és Gyenesei István is ellátta tanáccsal. Édesapjától örökölt egy régi főzőt, ez adta meg számára a kezdő lökést, majd a sors sodorta a pálinkafőzők világába. – Huszonöt éve dolgozom autóbusz-vezetőként a Volánnál – mesélte a kaposmérői magánfőző –, Somogygesztibe haladva megismertem Marika nénit a nyugdíjas vegyészmérnököt, aki a fővárosból költözött a somogyi faluba. Neki köszönhetem, hogy tudom, milyen egy jó cefre, hogyan kell elkészíteni. Igaz, horgászat közben is sok tapasztalatot gyűjtöttem Pista bácsitól, a nyugdíjas pálinkafőzőtől.

Korányi János saját kertjéből gyűjt és gyümölcstermelőktől vásárol minőségi alapanyagot a párlataihoz. Innen is gratulálunk mérői őszibarack pálinka győztesnek.

Forrás: sonline.hu