Súlyosabb büntetést indítványozott a fellebbviteli főügyészség azzal a férfival szemben, aki pálinkával próbálta elérni, hogy a pénzügyőr kedvezően járjon el a bérfőzetéssel kapcsolatosan indult jövedéki eljárásban.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokon eljáró ügyészség, a szabadságvesztés büntetés súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak az ügyében, aki azért ígért ingyenesen pálinkát az adóhatóságnál dolgozó pénzügyőr ismerősének, hogy az ezáltal befolyásolja a szabálytalan bérfőzetés miatt indult jövedéki ügyben eljáró pénzügyőr kollégáját.

A Gyulai Törvényszék október 16-án hozott ítéletében a terheltet hivatali vesztegetés bűntette miatt 4 hónap, végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a pálinkával vesztegelőt.

A nem jogerős ítélet szerint

A vádlott pálinkafőzéssel foglalkozó egyéni vállalkozóként bérfőzést végző szeszfőzdét működtetett. 2016-ban a szabálytalan bérfőzetés miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki eljárást indított. Ennek keretében meg akarta hallgatni a vádlottat. Miután a terhelt erről tudomást szerzett, telefonon pontosan meg nem határozott mennyiségű pálinkát ígért a pénzügyőr ismerősének. Arra kérte, hogy a pálinka egy részét adja át a jövedéki ügyben eljáró kollégájának. A vádlott a telefonbeszélgetést követően legalább két liter pálinkát adott át az ismerősének. A célja az volt, hogy az az ügyben eljáró pénzügyőrt befolyásolja a jövedéki eljárás elfogulatlan intézésében.

Az elsőfokú ügyészség a szabadságvesztés súlyosítása érdekében fellebbezett, amit a másodfokú ügyészség fenntartott.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott. Azonban a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés aránytalanul enyhe. A korrupciós bűncselekményt elkövető terhelttel szemben a törvényi minimumot lényegesen meghaladó szabadságvesztés kiszabása indokolt. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.

Forrás: beol.hu