Jázmin szőlőből készült az idei év legjobb pálinkája, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést osztottak ki. A legjobb 10 ezer palack feletti pálinka idén a Bolyhos Ágyas szilvapálinka, a legeredményesebb pálinkafőzde kategória első helyezettje pedig az 1 Csepp Pálinka lett.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre

idén 309 tétellel nevezett 48 pálinkaház. A benevezett tételekből 25 szakértő bírálata alapján választották ki a legjobb italt. A legjobb pálinka díját idén a Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el. – Első pillanatban elvarázsol eleganciája, felkelti a fogyasztó érdeklődését. Illatában a kellemesen muskotályos, zöldfűszeres, virágos és rózsaolajos jegyek egymást szépen kiegészítve kölcsönöznek neki bájosságot. Ízében is nagyon telt, kirobbanóan virágos és fűszeres jegyek uralkodnak, gyümölcsös frissességgel, kis magolajossággal kiegészülve. A tavaszi virágos rét és egy érett szőlőfürt emlékeit juttatja eszünkbe – jellemezte a győztes jázmin szőlőpálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, Mihályi László.

A Brill Pálinkaház

már harmadszor nyerte el az év legjobb pálinkája díjat: 2011-ben egy Irsai Olivér szőlő, 2013-ban pedig egy birskörte pálinkával érdemelték ki a rangos elismerést. – A Jázmin szőlő a Pécsi Kutató Intézet új nemesítése, amellyel 2016-ban kezdtünk foglalkozni, kísérleti jelleggel. Tolna megyei – vagyis borvidéki – pálinkafőzdeként kötelességünk a legjobb szőlő alapú párlatok minél gazdagabb kínálatát felmutatni, ezért ezt a fajtát sem hagyhattuk figyelmen kívül. Az eredmény önmagáért beszél, ezért biztosak vagyunk benne, hogy akár borként, akár pálinka formában nagy jövő áll a jázmin szőlő előtt – mondta Krizl Edit, a Brill Pálinkaház egyik tulajdonosa.

Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt ugyancsak egy szőlőfajtáből készült pálinka lett az év tétele, akkor a Mályinka Pálinkafőzde Konkordi és Izabella szőlőkből készült párlatának ítélték oda az esztendő pálinkája díjat. A legeredményesebb pálinkafőzde elismerést idén három főzdének ítélte oda a Pálinka Nemzeti Tanács: az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a

A Brill Pálinkaház,

a harmadik Zimek Pálinka Manufaktúra lett. Magyarország legjobb 10 ezer palack feletti pálinkája 2018-ban a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája lett.

A tanács hagyományosan idén is életműdíjjal jutalmazott három főzőmestert: Dr. Oroszné Dr. Prekop Erzsébetet (Prekop Pálinkafőzde), Bolyhos Lászlót (Bolyhos Pálinka) és Békési Zoltánt (Békési Pálinkafőzde).

Champion díjak:

• Champion Meggy pálinka – Meggypálinka – Zimek Pálinka Manufaktúra
• Champion Szilva pálinka – Szatmári szilvapálinka – Tarpa Manufaktúra
• Champion Szeder pálinka – Szederpálinka – Gong Pálinkaház
• Champion Bodza pálinka – Bodzapálinka – Alexander Pálinka
• Champion Ribizke pálinka –- Feketeribizli pálinka – 1 Csepp Pálinka
• Champion Fehérszőlő pálinka – Jázmin szőlőpálinka – Brill Pálinkaház
• Champion Kékszőlő pálinka – Kékfrankos szőlőpálinka – 1 Csepp Pálinka

• Champion Fehérszőlőből készült törkölypálinka – Tölgyfahordóban érlelt Tokaji törkölypálinka – Tállya Köveshegy-dűlő – Szóráth Kisüsti Pálinka
• Champion Kékszőlőből készült törkölypálinka – Syrah törkölypálinka –Brill Pálinkaház
• Champion Ágyas gyümölcspálinka – Ágyas szilvapálinka – Bolyhos Pálinkafőzde
• Champion Csonthéjas vadgyümölcs pálinka – Kökénypálinka – Zimek Pálinka Manufaktúra
• Champion Bogyós vadgyümölcs pálinka – Fekete berkenye pálinka – 1 Csepp Pálinka
• Champion Vegyes gyümölcspálinka – Fekete cseresznye-málna vegyes pálinka – 1 Csepp Pálinka

 

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül