Bigaro cseresznye pálinkát kóstoltunk néhány napja hazafelé jövet a Két Barát Pálinkamnufaktúrában. Amint megérkeztünk feltűnt, mennyi érem és minősítés borítja a falakat. Így joggal kíváncsiskodtunk, melyikre a legbüszkébb Stvorecz Viktor, a pálinkaház tulajdonosa.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/hGW7cHBytNM" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Gyors kérdés, ám nehéz felelet. Viktor ugyanis minden pálinkáját nagyon szereti. Hosszas unszolásunkra válaszotta ki a korai májusi cseresznyéből készült párlatát.

A bigaro cseresznye

különlegessége talán éppen abban rejlik, hogy egyáltalán nem különleges. Korai cseresznye lévén nem igazán tartják sokra a pálinkakészítők sem.  Nem tartják elég karakteresnek ahhoz, hogy pálinkát főzzenek belőle. Nincs nagy kultusza, nem slágergyümölcs.

Ennek ellenére Viktornak sikerült bigaro cseresznye párlatával champion díjat szereznie az ongai pálinkaversenyen. Mindez számára is óriási meglepetés volt. Hiszen kezdő pálinkafőzőként nem igazán számított ilyen jó eredményre, így még inkább büszkén gondol vissza erre a sikerre.

Realtív könnyebb dolgom volt, hiszen a saját cseresznyefámról volt való a gyümölcs. Nyomon tudtam követni az érését. Ki tudtam választani az optimális időpontot, mikor szüretelhettem. Ne legyen nagy meleg, ideális legyen a cseresznye állaga, állapota. Ha erre odafigyelünk, könnyebben tudunk jót alkotni belőle.  Remélem, elérem, hogy ez után egyre többen ki akarják próbálni, milyen finom pálinka készülhet bigaro cseresznyéből.

Nem egy nehéz gyümölcsről beszélünk. A májusi időjárás is kedvez neki. Kis odafigyeléssel bárki nagyon jó cefrét készíthet belőle akár otthon is egy hordóban.

Mitől lesz jó a bigaro cseresznye pálinka?

Ha megkóstoljuk, természetesen elárulja az ő kis titkát. Magán hordozza a cseresznyepárlatok tipikus jegyeit: vaníliás, csokoládés. Hordozza magában a lágyságot. Teszi mindezt annak ellenére, hogy nincs valódi kultusza más cseresznyfajtákkal szemben. Azonban a versenyen a Viktor által készített párlat többekben felketette a kíváncsiságot. S egyre többen próbálják ki, milyen párlat készíthető ebből a korai fajtából.

Kisüsti bigaro cseresznye pálinka a Két Barát pálinkamanufaktúrától

„Valódi gyümölcsből, kisüsti technológiával, vörösréz-üstben fözött és finomított párlat.” – áll a cseresznyepálinka címkéjén.  Nem véletlenül. Hiszen maga a pálinka valódi hungarikum. A kisüsti eljárás pedig valahol ezen hagyomány része.

Viktor pedig mindenképpen a hagyományos technológiával szerette volna elkészíteni első bigaro cseresznye pálinkáját. Ennek eredményeként egy olyan karakteres, illatos és mesés pálinka született, amit Zinának, mint pálinkaangyalnak muszáj volt megkóstolnia.

Nagyra becsülöm a parfümös, vaníliás, marcipános illatát is, ami önmagában is sokat elárul a párlinkáról. Ízvilágában is kitárulkozó, hosszú lecsengéső pálinka. Szintén marcipános, csokoládés jegyekkel, a végén egy kis vaníliás tónussal.

Egy figyelemre méltő cseresznyepálinka, ellentétben a 90-es évekbeli „elődjétől”. Ez utóbbi olyan mély nyomokat hagyott sokakban, hogy el nem tudják képzelni, cseresznyébel lehet valóban ízletes párlatot készteni. „Ezért is muszáj megkóstolni” – jelzi házigazdánk, újra megtöltve poharainkat.

A Két Barát Bigaro Cseresznye Pálinka 44 fokos, kisüsti technológiával készült párlat. Ezen alkoholtartalom mellett lett az aranyközépút, mely kifejezetten „jól áll” ezen párlatnak – legalábbis a kóstolás ez bizonyította. Az 50-51 fok elnyomta volna a parfümösségét, alacsonyabb alkoholfok pedig túl „vizessé” tehette volna.

Bigaro itt, bigaro ott, bigaro a konyhában

Vajon van helye ennek a lágy, parfümös pálinkában a konyhában is? A kérdés költői. Hiszen nagyon jól illik desszertekhez, még inkább egy nyári grillpartyra, ahol a húsok után kortyolva igazán különleges ízélményt nyújt. Arról nem is beszélve, hogy odafigyelve fogyasztva a hangulatot is meghozza egy jóízű baráti beszélgetéshez.