A Bánki Pálinkaház

egyik tulajdonosával, Szikora Dániellel beszélgettünk. Személyében egy sikeres pálinkafőző mestert ismerhetünk meg, aki a kezdetektől a távlati ambíciókig mesél nekünk a vállalkozásukról.

Honnan jött az ötlet, hogy pálinkaházat nyissatok?

Sziasztok! Édesapám az építőiparban tevékenykedett nagyon sokáig, majd 2008- 2009 körül vásárolt Pest megye szélén egy gyümölcsöst, nem messze tőlünk. Már rögtön az első évben rengeteg szilva termett, ekkora mennyiségű szilvából lekvárt, befőttet nem lehet készíteni. 2010-től volt egy olyan törvénymódosítás, ami magánfőzőknek megengedte a jövedéki adómentes pálinkafőzést. Ezután édesapám kitanulta a szakmát, beiratkozott iskolába is és nekem akkor nagyon megtetszett ez a történet. Mindezek után kipattant a fejéből, hogy egy bérfőzdét nagyon szívesen csinálna Bánkon, mert innen származik, itt nevelkedett, illetve ez a terület ahol most vagyunk, már több generáció óta a Szikora család tulajdonában van. A bérfőzdének a munkálatai 2010-ben kezdődtek meg, majd 2012 december 6-án tudtunk tevékenyen elkezdeni dolgozni.

Ha jól értesültünk a Corvinus Egyetemen pálinkafőző mesteri képzésen vettél részt?

Én 2010 és 2013 között jártam a Szent István Egyetem, mezőgazdasági mérnöki szakára, utána pedig a Corvinuson elvégeztem a mesterképzést és így már okleveles pálinkamesternek is mondhatom magam.

Mikor tudtatok először piacra kerülni?

Úgy indultunk el, hogy szigorúan bérfőzést fogunk végezni, de utána az ambícióink nem engedték azt, hogy ne lépjünk tovább és a kereskedelmi jogosultságot 2016-ra kaptuk meg, illetve akkor értük el, hogy saját zárjegyes, saját címkés pálinkát tudjunk előállítani. Főleg a környéken lévő vendéglátóhelyeken, éttermekben, szállodákba szállítunk pálinkákat, illetve helyben értékesítéseket, kóstolásokat vagy akár másik vendéglátóhelyeken kóstoltatásokat szoktunk csinálni, úgyhogy most már a bérfőzés mellett ez kiterjedt egy kereskedelmi tevékenységre is.

Melyek azok a gyümölcsök, amikből a pálinkáitokat készítitek?

Az alap gyümölcsök az alma, szilva, meggy, szőlő, körte, barack, hiszen ez a szortiment szinte kötelezően meg kell, hogy legyen minden egyes pálinkafőzdénél. Ezen kívül szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni a bogyós gyümölcsökre a szederre, a fekete ribizlire, fekete berkenyére, mert Nógrád megyét a “bogyós gyümölcsök hazájának” szokták hívni.

A fekete berkenye pálinkátok díjnyertes is lett.

Szerencsére minden pálinkánkról elmondható, hogy érmes pálinka. Vannak különlegesebb pálinkák, mint például a fekete berkenye, amivel a 2017-es évben a bogyós gyümölcsök közül a legmagasabb elismerést értük el: a fekete berkenyénk lett az ország legjobb pálinkája, illetve összességében az ország második legjobb pálinkája lett abban az évben. A fekete berkenye egy nehezen beszerezhető gyümölcs, alig van az országba. A pálinkának az árát nagyon erősen befolyásolja a gyümölcsből kinyerhető pálinkamennyiség. A fekete berkenye ebben a listában legalul van, tehát 100 kilogramm berkenyéből 1-2 liter pálinkát lehet készíteni. Összehasonlításképpen a szilvából megközelítőleg 10 liter pálinkát lehet készíteni, ezáltal a fekete berkenye a legdrágább pálinkáink közé tartozik.

Mik a jövőbeli tervetek?

Elsősorban a pálinka kóstoltatásra szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve a jövőben szeretnénk nagyobb rendezvényeket megtartani, például egy esküvőt.

Számotokra hol kezdődik egy pálinka?

Az én véleményem az, hogy nem ott kezdődik egy pálinka, hogy valaki lemegy egy boltba és a polcról levesz egy pálinkát. Mi nagy hangsúlyt fektetünk a bérfőzésre is és folyamatosan tájékoztatjuk az ügyfeleinket, hogyan is lehet minél jobb cefrét előállítani, a gyümölcs szüretelésétől a feldolgozásáig, mire kell nagyon odafigyelni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy tanítsuk az embereket a jó alapanyag előállítására, hiszen mi abból tudunk nekik jó pálinkát visszaadni. Manapság a gasztronómiában nagyon elindult a minőségi termékek iránti kereslet, ezt nekünk kötelességünk a pálinkáinknál betartani és alázatosan kell folytatnunk tovább a munkát, mert a minőségi pálinka mára nem azt jelenti, hogy csak úgy összedobjuk a gyümölcsöket és majd lesz belőle valami, hanem igenis egy olyan ital legyen, amire büszkén mondhatjuk, hogy ez tényleg Hungarikum.

A gyümölcsöket honnan szoktátok beszerezni?

Nem megyünk nagyon messzire, főleg Nógrád megyéből vásároljuk a gyümölcsöket, ettől függetlenül természetesen Nógrád megyének is megvannak a korlátai, például a kajszibarackot el kell mennünk messzebbről beszerezni, mert itt nem érzi magát igazan jól. Itt elsősorban a bogyós gyümölcsök, nagyon jó almások, szilvások vannak a környéken.

Melyik a személyes kedvenc pálinkád?

Nekem a személyes kedvencem a hordós érlelésű pálinkák, ezen belül is a törköly-szőlő. Ez egy nagyon komplex dolog, amit nem minden fogyasztó tud értékelni vagy értelmezni, de úgy gondolom, hogy ezek a pálinkák felveszik a versenyt a legjobb minőségű whiskyvel, akár konyakkal, de rengeteget kell ahhoz tanulni, illetve fejlődni, hogy egy főzde kiváló minőségű hordós érlelésű pálinkát tudjon készíteni.

Bakancslistás terv a jövőre nézve?

Nyílván az lenne a legnagyobb cél, ha egy országos versenyen a legjobb kereskedelmi főzde lehetnénk.

Forrás: hivatkozás

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül