Pálinkakiválóság 2022.

A 2022. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó Gáláján az Agrárminisztérium pálinkáját is kihirdették

Mi szeretjük a helyszínen megélni az eseményeket

Nem kenyerünk a sajtóanyagok szolgai másolása, nincs jó üzenete ha csak szó szerinti ismétlődések vannak egy írásban. Egyediség, az események sűrűjében való részvétel a cél egy karakteres leírással. Legutóbbi pálinkás tudósításunk is egy verseny (173 tételes) megéléséről szólt, a vadonatúj Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon Párlatverseny (melynek médiatámogatói is voltunk) részletekért: katt ide! Így örömmel vettük Dr. Nagy István agrárminiszter, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program fővédnöke nevében a meghívást a díjátadó gálára. 

Ördög Nóra sem veti meg a pálinkát

Impozáns körülmények között a budai Barabás Villában került sor 2022. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó Gálájára. A Gálát nem más vezette, mint a népszerű televíziós műsorvezető: Ördög Nóra. Kiderült, hogy férjét meglepte egy házi pálinkafőzővel és most éppen a kökény pálinka lepárlása zajlik a családban.

Van igény a jó minőségű pálinkára

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kifejtette köszöntőjében, hogy örül a nagyszámú jelentkezésnek a versenyre, mert ez is azt bizonyítja, hogy van igény a jó minőségű pálinkára. (2019-ben még 157 tétellel indult a verseny szemben az idei 103-al.)

Szeretik a magyar emberek a jó minőségű pálinkát és az országimázs szempontjából is jelentős ital, mivel a pálinkáról mindenkinek Magyarország jut az eszébe.

Komolyan veszik ezt a versenyt!

Nobilis Márton elmondta, hogy nemcsak sokan jelentkeznek erre a versenyre, hanem nagyon komolyan is veszik azt a jelentkezők. Valóban a minőséget képviselő pálinkák kerültek a zsűri elé, a bor mellett ez az italunk amelyet a világon mindenhol ismernek. 

Már a pálinkásoknál is a 100 pontos a menő

Takács László a program szakmai vezetője is  megosztotta gondolatait arról, hogy az egyik első számú hungarikumunk bonyolult világában a Nemzeti Pálinkakiválóság Program, már 2014 óta próbál utat mutatni. Céljuk elismerni és megerősíteni a minőségi pálinkát készítőket, hogy jó úton járnak. Minden évben igyekeznek fejleszteni, jobbítani valami. Most a bírálati pontrendszerben léptek egy nagyot a 20 pontosról átállnak a 100 pontosra.

A 100 pontos bírálati rendszerre Magyarországon, a Kárpát-Medencében sőt Nyugaton is volt rá igény!

A borosokhoz hasonlóan, de azoktól azért eltérően új pontozásra van szükség a párlatok világában. A pálinkás szakmai körök és a társadalom éppen megszokta már a 20 pontos rendszert, amikor most jön a 100-as. A 100-as pontozás marketing szempontokból is jobban eladható, árnyaltabbá teszi a különbségeket a pálinkák között. Az ízek és illatok meghatározásánál a 20-as rendszerben csak 5-5 pont jutott, amely elég szűk mozgástér. 

 A 2022. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Program számokban

A 2022. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Programot ősszel hirdették meg, és 16 pálinkaház összesen 103 tétellel nevezett. A pandémia, majd az orosz-ukrán háború okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is egyre népszerűbb a program a kereskedelmi főzdék körében. A szakmai zsűri véleménye alapján végül a 2022. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Programba nevezett termékek közül 13 Pálinkaház 67 tétele kapott minősítést. Ebből 49 tétel Pálinkakiválóság és 18 tétel TOP Pálinkakiválóság minősítést ért el.

A legsikeresebb az Agárdi Pálinkaház volt

Az Agárdi Pálinkaház szerepelt a legsikeresebben a versenyen, négy tételük kapott pálinkakiválósági díjat és öt tételük pedig Top pálinkakiválósági díjat zsebelt be. Ráadásul az összes (kilenc nevezett) tételük pálinkakiválóság lett, erre a páratlan eredményre is kaptak egy külőn elismerő oklevelet. A program történetében először alkalmazott 100 pontos rendszerben a Márton Pálinkafőzde muskotályos szilva pálinkával 100 pontot(!!!) ért el. 

A borversenyeken 100 pontos borok nem születnek, hiába itt a pálinkásoknál magasabb fokon pontoznak. 

Idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta.

A végén mindenki összeállt egy képpé

A díjátadó gála után, melyet Ördög Nóra profin levezényelt, nem maradt más, mint a vacsora és a kötetlen pálinkakóstolás. Mielőtt még mindenki a tányérok és poharak felé fordult volna készült egy nagy közös fotó az összes szereplővel, melyet mi is közreadunk. Gratulálunk minden díjazottnak, illetve minden résztvevőnek, hiszen Magyarországnak pálinkában is egyre ihatóbbá kell válnia!

Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül