Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó gáláján Sümeg város különdíját a Sümegi Pálinka képviseletében Királyházi Magdolna vette át.

A Pálinka Nemzeti Tanács idén hatodik alkalommal rendezte meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt, melynek májusban a sümegi Hotel Kapitány adott otthont. Az országos versenyre 49 főzdétől, 333 tétel érkezett, melyeket három napon át 26 pálinkabíráló értkelt. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait július 20-án adták át az Országház felsőházi termében, ahol a legeredményesebb pálinkafőzdéket és a legjobb tízezer palack feletti tétel készítőjét is kitüntették. A pálinkákat – a többi hazai versenytől eltérően –analitikai vizsgálatnak vetette alá a NÉBIH a versenyt megelőzően.

Az idei 333 nevezett termékből ezen a rostán csupán két termék akadt fenn, melyek nem feleltek meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. A vizsgálat után az érzékszervi bírálaton választották ki, melyik pálinka lesz az országos bajnok, ezen kívül minden pálinkáról készült szakmai jellemzés a főzdék számára. Azok, akik erre a versenyre neveznek nemcsak a fődíj miatt küldik el a tételeiket. A szakmai értékelés alapján visszajelzést kapnak a termékeikről – ami lehet pozitív és negatív, de minden esetben objektív, építő szándékú. Tehát a versenynek köszönhetően a főzdék minőségi fejlődését is segítjük, és nem utolsó sorban a pálinka hírnevét is öregbítjük – mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Végh László, Fenyvesi Zoltán és Királyházi Magdolna
Fotó: Ravasz -Rednágel Zsuzsanna

Idén az ország legjobb pálinkája címet a Sopron környéki 1Csepp Pálinka fekete berkenyéje nyerte el, valamint a legeredményes pálinkafődének járó díjat is az 1Csepp seperte be.

A Pálinka Nemzeti Tanács 2016-ban a Pálinka- és törkölypálinka javára végzett kiemelkedő teljesítmény elismerése és megbecsülése érdekében Pálinka Életműdíjat alapított, melyet idén Csalló Jenő, Márton János és Lovász Sándor pálinkamesterek vehettek át.

Sümeg város különdíját a Sümegi Pálinka nyerte el, melyet Királyházi Magdolna a főzde vezetője a város polgár mesterétől Végh Lászlótól és Fenyvesi Zoltántól a térség országgyűlési képviselőjétől vehetett át.

Forrás: veol.hu