A múzeumhoz kapcsolódó közösségi tér és piac is látványos fejlődésen megy keresztül.

Az Ongai Kulturális Egyesület gőzerővel dolgozik a kialakítás alatt lévő pálinkamúzeum építési munkáinak befejezésén, és megkezdődtek a kiállítási anyag összeállításának előkészítései is, mint ahogyan a XI. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny előkészítése is újabb fázisába lépett.

Látványos

– Nálunk nincs uborkaszezon – tudtuk meg Takács Lászlótól, az Ongai Kulturális Egyesület elnökétől. – Jelenleg az önkormányzati tulajdonban, de az egyesület kezelésében lévő Darvas Közösségi Ház és Múzeum második épületének pálinkamúzeummá alakításához kapcsolódó építési munkák befejezésén serénykedünk, melyet közösen, konzorciumban valósítunk meg az önkormányzattal. A konkrét kiállítási anyag összeállításán is dolgozunk. Ezzel kapcsolatosan két pályázatunk is folyamatban van, azok elbírálása után kezdhetjük meg az érdemi munkát.

– A múzeumhoz kapcsolódó közösségi tér és piac is látványos fejlődésen megy keresztül – folytatta Takács László. – Az önkormányzat Zöld város projektjének részeként újul meg a helyi termelői piacunk, új térburkolatot kap a tér, továbbá árusító fapavilonok, napelemes kandeláberek, padok, energetikai korszerűsítés, elektromos töltőállomás és az ősz folyamán megvalósuló parkosítás zárja le a fejlesztéseket. A hivatalos megnyitó és átadó vélhetően augusztusban lesz, de július utolsó hétvégéjén már részben birtokba vehetik a helyiek és az idelátogatók, mivel az egyesület az építési munkálatok miatt elmaradt, szokásos helyi termelői vásárát és a hozzá kapcsolódó kulturális programokat akkor indítja el újra.

Verseny, könyv

Takács László arról is tájékoztatást nyújtott, hogy már javában folyik a XI. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny előkészítése, mely 2020 januárjában ér a finisbe.

– Az eredményhirdetés vélhetően ismét Lillafüreden a Palotaszállóban, számos új elemmel bővülő, nagyszabású pálinkagála részeként lesz, ahol kivételes körülmények között találkoznak a határon inneni és túli pálinkabarátok, a legnagyobb kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők a közélet prominens személyeivel. A szálló vezetésével a megállapodás hamarosan várható, míg a versenykiírás július végén jelenik meg.

A Quintessence pálinkaversenyekhez is köthető Quint­essence – 2019 A Pálinka Világa című könyv nyomdai előkészítése is folyamatban van.

„A nagy érdeklődésre számot tartó tanulmány az lesz benne, ami az erdei és vadon termő, illetve a bogyós gyümölcsökből készített pálinkák fajtasajátosságait veszi számba, de szó lesz benne a legújabb párlatérlelési technológiákról is. A könyv az ősz folyamán kerül a könyvesboltokba” – közölte a verseny­igazgató, aki egyben a kötet szerkesztője is.

A bejegyzés a boon.hu cikke alapján készült.