![Dúl Udó Endre](https://palinkakesparlatok.hu/wp-content/uploads/2022/02/20130915_190454-scaled.jpg)
Dúl Udó Endre
Okleveles élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök, pálinkabíráló, élelmiszer érzékszervi bíráló, több pálinka és párlat témájú kutatás résztvevője,
![dul-udo-ms-1 Dul Udó Endrea agrármérnök](https://palinkakesparlatok.hu/wp-content/uploads/2022/02/dul-udo-ms-1.png)
Élj úgy, ha lepereg előtted életed filmje, legyen benne pálinka… és Barátok!
Nagyapám itala még azokból a sárga- és őszibarackokból készült, amelyek alatt én gyerekkoromban rohangáltam. Felnőtt fejjel és élelmiszermérnökként természetesen én is sok mindent kipróbáltam. Úgy gondolom, hogy a Jóisten nagyon szeretett engem, amikor tíz évvel ezelőtt, életem egy nagyon nehéz szakaszában, felvételt nyertem a Pálinkamester képzés első évfolyamára és kivételes tanárokól tanulhattam, valamint kivételes évfolyamtársak szerettették meg velem ennek az italnak különböző arcait. Sokszor kérdezik azt is, „melyik a kedvenc pálinkám”? Erre azért nehéz válaszolnom, mert szerencsés vagyok és a legtöbb gyümölcs már elvarázsolt néhányszor párlat alakjában is… Az örök kedvenc barack és szilva és birs mellett, az elmúlt években az alma, a kékszőlő és a törköly az, amit talán én jobban megbecsülök, különösen, ha fahordóban is vannak érlelve. Egy jó törkölyben minden szépség benne van, ami a borban már nem lehet!
A pálinka mellett – több mint húsz éve – az állattenyésztés és a hozzá kapcsolódó élelmiszerfeldolgozás területén végzek szakmai és érdekképviseleti tevékenységet. Jelenleg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állattenyésztési csoportvezetője vagyok. Akik arról a területről ismernek, sokszor kérdezték tőlem, hogyan kerül egy a húsiparban dolgozó szakember a pálinka közelébe. Számomra ez természetes, hiszen évek óta tapasztalom, hogy a jó minőségű alapanyagból dolgozó termelők és kereskedők, sokkal hatékonyabban el tudják adni termékeiket, ha kapcsolatot keresnek más élelmiszerekkel. Gasztronómiát kell építenünk, nem szigeteket…
A világ változóban van, a pálinka is új utakat keres magának.
Már tíz évvel ezelőtt is foglalkoztatott az a gondolat, hogy a pálinka elkészítése nem érhet véget a lepárlással. Hiszek benne, hogy bizonyos gyümölcsök és alapanyagok esetén a párlatok és pálinkák professzionális fahordós érlelése hozhatja meg azt az eredményt és piaci sikert, amelyre napjainkban oly sokan vágyunk. Ennek érdekében azonban menni kell, tenni kell, kutatni kell, „fertőzni kell” a fahordós érlelés igényével és ismereteivel a pálinkásokat és így új utakat kell készíteni a pálinkának. Ezt tartom az egyik feladatomnak.
Több, mint húsz éve vagyok egyetemi végzettséggel rendelkező érzékszervi bíráló, a korábbi években főleg hústermékek termékfejlesztései és versenyei során használtam ezt a tudást, az-tán a pálinka mellett a kézműves sör is csendben és kedvesen visszalopta magát az életembe. -A sörmester szakmérnök képzésen újra csodálatos és motiváló embereket ismerhettem meg és ma már a sörversenyek éppoly kedvesek, tanulságosak és izgalmasak számomra, mint a pálinka esetében.
![FB_IMG_1621275685680 Dul Udó Endrea agrármérnök](https://palinkakesparlatok.hu/wp-content/uploads/2022/02/FB_IMG_1621275685680.jpg)
Bírálatok
2023. évi bírálatok
- V. Jubileumi Pannónia Párlatverseny
- XIII. Quintessence Pálinka- és párlatverseny
- 41. Bor- és 11. Pálinkaverseny, Porrog
- Hungarian Gin Master Competition
- Kárpát medencei Körtepálinka és Párlatverseny
- Scientia Master Spirit Competition 2023
2022. évi bírálatok
- V. Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny
2021. évi bírálatok
- Brillante pálinka és párlatverseny
További bírálatok
- Nemzeti Pálinkakiválóság Program
- Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny
- Quintessence Pálinka és Párlatverseny – Onga
- Brillante – Bér- és Magánfőzők Nemzetközi Párlatversenye, Gyula
- Scientia Master Spirit Competition, Perkáta
- Pannónia Párlatverseny, Nagykanizsa
- Porrogi Bor- és Pálinkaverseny
- Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny, Kecel
- Erdélyi Pálinka- és Párlatverseny, Marosvásárhely
- egyéb regionális versenyek és pálinkamustrák
További versenyek
- Gyulai Kolbászfesztivál
- KSE Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra (Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesülete szervezésében)
- Central European Beer Awards – Nemzetközi Sörverseny
Képzések, tréningek
Hamarosan
Galéria
Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásárlás ne legyen az!
www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül