Dúl Udó Endre

Dúl Udó Endre

Okleveles élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök, pálinkabíráló, élelmiszer érzékszervi bíráló, több pálinka és párlat témájú kutatás résztvevője,

Dul Udó Endrea agrármérnök

Élj úgy, ha lepereg előtted életed filmje, legyen benne pálinka… és Barátok!

Nagyapám itala még azokból a sárga- és őszibarackokból készült, amelyek alatt én gyerekkoromban rohangáltam. Felnőtt fejjel és élelmiszermérnökként természetesen én is sok mindent kipróbáltam. Úgy gondolom, hogy a Jóisten nagyon szeretett engem, amikor tíz évvel ezelőtt, életem egy nagyon nehéz szakaszában, felvételt nyertem a Pálinkamester képzés első évfolyamára és kivételes tanárokól tanulhattam, valamint kivételes évfolyamtársak szerettették meg velem ennek az italnak különböző arcait. Sokszor kérdezik azt is, „melyik a kedvenc pálinkám”? Erre azért nehéz válaszolnom, mert szerencsés vagyok és a legtöbb gyümölcs már elvarázsolt néhányszor párlat alakjában is… Az örök kedvenc barack és szilva és birs mellett, az elmúlt években az alma, a kékszőlő és a törköly az, amit talán én jobban megbecsülök, különösen, ha fahordóban is vannak érlelve. Egy jó törkölyben minden szépség benne van, ami a borban már nem lehet!

A pálinka mellett – több mint húsz éve – az állattenyésztés és a hozzá kapcsolódó élelmiszerfeldolgozás területén végzek szakmai és érdekképviseleti tevékenységet. Jelenleg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állattenyésztési csoportvezetője vagyok. Akik arról a területről ismernek, sokszor kérdezték tőlem, hogyan kerül egy a húsiparban dolgozó szakember a pálinka közelébe. Számomra ez természetes, hiszen évek óta tapasztalom, hogy a jó minőségű alapanyagból dolgozó termelők és kereskedők, sokkal hatékonyabban el tudják adni termékeiket, ha kapcsolatot keresnek más élelmiszerekkel. Gasztronómiát kell építenünk, nem szigeteket…

A világ változóban van, a pálinka is új utakat keres magának.

Már tíz évvel ezelőtt is foglalkoztatott az a gondolat, hogy a pálinka elkészítése nem érhet véget a lepárlással. Hiszek benne, hogy bizonyos gyümölcsök és alapanyagok esetén a párlatok és pálinkák professzionális fahordós érlelése hozhatja meg azt az eredményt és piaci sikert, amelyre napjainkban oly sokan vágyunk. Ennek érdekében azonban menni kell, tenni kell, kutatni kell, „fertőzni kell” a fahordós érlelés igényével és ismereteivel a pálinkásokat és így új utakat kell készíteni a pálinkának. Ezt tartom az egyik feladatomnak.

Több, mint húsz éve vagyok egyetemi végzettséggel rendelkező érzékszervi bíráló, a korábbi években főleg hústermékek termékfejlesztései és versenyei során használtam ezt a tudást, az-tán a pálinka mellett a kézműves sör is csendben és kedvesen visszalopta magát az életembe. -A sörmester szakmérnök képzésen újra csodálatos és motiváló embereket ismerhettem meg és ma már a sörversenyek éppoly kedvesek, tanulságosak és izgalmasak számomra, mint a pálinka esetében.

Dul Udó Endrea agrármérnök

Bírálatok

2022. évi bírálatok
  • V. Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny
2021. évi bírálatok
  • Brillante pálinka és párlatverseny
További bírálatok
  • Nemzeti Pálinkakiválóság Program
  • Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny
  • Quintessence Pálinka és Párlatverseny – Onga
  • Brillante – Bér- és Magánfőzők Nemzetközi Párlatversenye, Gyula
  • Scientia Master Spirit Competition, Perkáta
  • Pannónia Párlatverseny, Nagykanizsa
  • Porrogi Bor- és Pálinkaverseny
  • Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny, Kecel
  • Erdélyi Pálinka- és Párlatverseny, Marosvásárhely
  • egyéb regionális versenyek és pálinkamustrák
További versenyek
  • Gyulai Kolbászfesztivál
  • KSE Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra (Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesülete szervezésében)
  • Central European Beer Awards – Nemzetközi Sörverseny

Képzések, tréningek

Hamarosan

Galéria

Bakó Gyula magánfőző
Dul Udó Endre pálinkamester

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásárlás ne legyen az!

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül