Bakó Gyula

Bakó Gyula

PNT pálinkabíráló, többszörös kategória- és díjnyertes magánfőző

Hozzuk ki magunkból és az alapanyagokból is a legjobbat

Már gyerekként figyeltem, ahogy nagyszüleim és szüleim a kertjükből leszüretelt gyümölcsből készítettek pálinkát, akkor kezdett el érdekelni a pálinkafőzés, de csak 15 évvel ezelőtt merültem bele a párlatkészítés rejtelmeibe. Növénytermesztő gépésznek tanultam, de foglalkozásomat tekintve nehézgépkezelőként dolgozom Ausztriában, a pálinkakészítés az igazi szenvedélyem, ezt érzem hivatásomnak.

Kezdetben a párlatkészítésre hobbiként tekintettem, azóta azonban igazi szenvedélyemmé vált és törekszem arra, hogy mindig egyre jobb minőségű pálinkával tudjak előrukkolni. Legjobban a vadgyümölcsök főzését szeretem, számomra páratlan az igazi homoktövis, csipkebogyó vagy erdei vadvegyes párlat illata és zamata.

Saját tervezésű, aromatornyos, egylépcsős pálinkafőzőmmel készítem a párlatokat, versenyzőként is szeretem megmérettetni magamat, a versenyzést hat évvel ezelőtt kezdtem. Sikeresen részt vettem többek közt a Quintessence nemzetközi párlatversenyen, a Pannónia Párlatversenyen, a Magnus Spirituum párlatversenyen, valamint a kőszegi és a perkátai versenyeken is. Legbüszkébb a Quintessencen elért kategória győzelmeimre és a perkátai platina díjakra vagyok.

2019-ben sikeresen elvégeztem a pálinka-és törkölypálinka érzékszervi bírálói tanfolyamot. A Pálinka Nemzeti Tanács által nyilvántartott pálinka érzékszervi bírálok névsorában is felvételt nyertem. Képesítésem megszerzése óta bíráltam a mohácsi Magnus Spirituum versenyen 2020-ban és 2021-ben, és a kőszegi párlatversenyen is 2019-ben. A Magnus Spirituum verseny azért foglal el különleges helyet a szívembe, mert szakmailag kiemelkedő bírákkal dolgozhatok együtt jó hangulatban, családias légkörben. További képzéséken és bírálói munkákon is szívesen részt vennék, azonban munkámból adódóan erre sajnos nincsen lehetőségem.

Legfőbb célomnak azt tekintem, hogy széleskörben népszerűvé váljon a minőségi Magyarországon termelt gyümölcsből készült, magyar pálinka készítése és fogyasztása.

Bakó Gyula magánfőző
Bakó Gyula magánfőző
Bakó Gyula magánfőző

Bírálatok

2023. évi bírálatok
  • 41. Bor- és 11. Pálinkaverseny, Porrog
2022. évi bírálatok
  • V. Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny
2021. évi bírálatok
  • IV. Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny
2020. évi bírálatok
  • Kőszegi párlatverseny
  • III. Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny

Képzések, tréningek

2019

Pálinka-és törkölypálinka érzékszervi bírálói tanfolyam

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásárlás ne legyen az!

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül