Ari András

Ari András

pálinkamester szakmérnök, okleveles pálinkabíráló

Szenvedélyesen kutatom a gyümölcsöket!

Szatmári gyerek lévén azt gondolhatnánk, hogy eleve predesztinálva voltam a pálinka fogyasztásra és főzésre. A valóság azonban az, hogy fiatal felnőttként a húszas életéveimben szinte csak rossz élményeim voltak a pálinkával kapcsolatban.

1997-ben költöztem családommal Balatonalmádiba. Szakmámat tekintve 25 éve dolgozom a rendőrség kötelékében különböző beosztásokban. Főállásom mellett folyamatosan tevékenykedtem kertépítőként és nagyon szeretem a gyümölcstermesztést. Ennek során kerültem kapcsolatba a pálinkafőzéssel 2007-ben, amikor is kertgondozás közben egy éppen csöpögő málna párlat illata megcsapott. „Akit a mozdony füstje megcsapott” szindróma nálam is rögtön beütött és onnantól kezdve egyre több időt szenteltem a gyümölcsök felkutatásának és azokból a párlatok készítésének, kezdetben bérfőzetőként, majd magánfőzőként. 2010. szeptember 27-én vásároltam meg életem első pálinkafőzőjét egy SK100-as billenős üstöt, melyet aztán folyamatosan modernebbek követtek.

2011-ben Kecelen végeztem el az OKJ-s gyümölcspálinka-készítő tanfolyamot. Folyamatosan kerestem az önképzési és intézményes tanulási lehetőségeket és 2015-ben végeztem a Szent István Egyetem pálinkamester szakán. Az egyetemi tanulmányok alatt nagyon sok pálinkabarátra és ismeretre tettem szert. Itt ismerkedtem meg Pavlicsek Csabival, akivel nem csak pálinka, hanem emberi jóbarátok is lettünk, aminek sok szép együtt főzött tétel lett az eredménye.

Az egyetem mellett többször részt vettem különböző érzékszervi minősítő képzéseken Ongán és Gyulán. 3 éve folyamatosan részt veszek az ország legnagyobb pálinkaversenyeinek bíráló bizottságaiban. Szatmári születésű révén az alma és szilva imádata azért megmaradt és a legszívesebben ezekből a gyümölcsökből főzök pálinkát, de szenvedélyesen kutatom a vadgyümölcs beszerzési lehetőségeket is.

Másik kedvenc területem immár Balaton-felvidékiként a hordós érlelésű szőlő és szőlő származékokból készült párlatok előállítása. Nagy álmom egy kis kapacitású, saját bérfőzde megnyitása, amit később limitált számú kereskedelmi tétel előállításra alkalmas élményműhellyé szeretnék fejleszteni.

Aki ismer, tudja rólam, hogy nem vagyok egy önreklámozó típus, de nagyon szívesen segítek bármikor, bárkinek, bármiben.

„…ezért ma mély örömmel hinned kell, hogy a kósza fellegek mind biztosan kiszabott úton suhannak, s minden lépted után nyomok maradnak.” /Dsida Jenő/

Bakó Gyula magánfőző

Bírálatok

2023. évi bírálatok
  • XIII. Quintessence Pálinka- és párlatverseny
  • Scientia Master Spirit Competition 2023
2022. évi bírálatok
  • V. Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny
2021. évi bírálatok
  • IV. Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny
További versenyek
  • 3 éve folyamatosan részt veszek az ország legnagyobb pálinkaversenyeinek bíráló bizottságaiban.

Képzések, tréningek

2015
  • Szent István Egyetem pálinkamester szak.
2011
  • OKJ-s gyümölcspálinka-készítő tanfolyamot (Kecel)
Egyéb képzések
  • Pavlicsek Csaba kurzusai
  • Érzékszervi minősítő képzések (Onga, Gyulán) 2018 óta

www.palinka.online – a pálinkafőzési kellékek megbízható webáruháza