Adamik Anikó

Adamik Anikó

okleveles élelmiszermérnök, pálinkafőzőmester, pálinkabíráló, versenyigazgató, párlatszakértő, bártender

Adamik Anikó, pálinkabíráló

Nagyon fontosnak tartom a valóban minőségi pálinka fogyasztásának népszerűsítését. S bízom benne, hogy szaktudásommal ehhez én is hozzájárulhatok.

Több, mint 17 évvel ezelőtt lett a pálinka szerelem az életemben, amikor is az egyetemen erjedés szakosként Panyikné Cila mellett kezdtem segédkezni a pálinkabíráló tréningeken, pálinkaversenyeken. Először csak a háttérben töltögettem, de hamar a pálinkabírálók között ülhettem, tanulhattam, majd azon kaptam magam, hogy a diplomámat is cefreerjesztési technikákból és pálinkafőzésből írtam a Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Karán. Az egyetem után rögtön a Gyulai Pálinkafesztivál pálinkaversenyének szervezésén, illetve az újonnan épülő Gyulai Pálinka Manufaktúra építésén kezdhettem el dolgozni. Akkor még hatalmas jövőt láttam Magyarország első számú hungarikumával foglalkozni az életemben.

A kereskedelmi főzdében eltöltött majdnem 10 év alatt pálinkáimmal nagyon szép eredményeket értem el hazai és nemzetközi versenyeken. A klasszikus ízek mellett főként az erdei, bogyós és vadontermő gyümölcsökben szereztem nagyobb tapasztalatot. Munkám mellett 16 éve folyamatosan bírálok számos neves, szakmailag elfogadott pálinkaversenyen. Második gyermekem születése után gyümölcstermesztéssel kezdtem foglalkozni, újra a Gyulai Pálinkafesztivál szakmai koordinátora lettem, illetve a Brillante párlatverseny versenyigazgatója. Pályafutásom alatt rengeteg tapasztalatot szerezhettem a szakma terén: több ország nemzeti italának készítésébe beletekinthettem személyesen, volt szerencsém a pálinkatörvény kodifikációs csoportjában részt venni szaktanácsadóként, tagja vagyok a Nemzeti Pálinkakiválóság Program bírálócsapatának, a Pálinka Céh egyesület vezetőségi tagja vagyok.

Jelenleg nemzetközi italismereteimet bővítem, hogy magabiztos legyen tudásom a whisky-k, rumok, ginek, és egyéb párlatok világában is.  A közelmúltban WSET Level 2 Award in Spirits Nemzetközi párlatszakértői vizsgát tettem, a napokban szereztem bártender bizonyítványt, illetve jelenleg Gin képzésen veszek részt.

Adamik Anikó pálinkabíráló
Adamik Anikó pálinkamester
Adamik Anikó, okleveles élelmiszermérnök

Bírálatok

2023. évi bírálatok
  • XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny
2022. évi bírálatok
  • XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny
  • V. Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny
2021. évi bírálatok
  • Brillante 2021 pálinka- és párlatverseny
  • IV. Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny
További versenyek
  • Balaton Open

Képzések, tréningek

Hamarosan

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásárlás ne legyen az.

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül