Cégér nem, de üveg azért kell a pálinkának

Nincsenek könnyű helyzetben a somogyi pálinkakészítők. Az orosz–ukrán háború következtében nehezen tudják az üvegeket beszerezni, vagy ha más piacról hozatják, annak az ára 50 százalékkal magasabb, mint korábban. Az egyre-másra bezáró vendéglátóhelyek miatt megrendeléseik is csökkennek

Pach Gábor

Különleges kivipálinkát készített 2022 utolsó napjaiban zamárdi műhelyében. Januártól limitált kiadásban ezt is megkóstolhatják vendégei. Pach Gábor azt mondja, neki szerencsére van mibe töltenie a különleges nedűt.

– Évek óta Ausztriából rendelek minőségi üvegeket.  Zavartalan az ellátás, igaz, dupla áron veszem, mint pár hónappal ezelőtt és a címkék is jóval többe kerülnek. Egyes fajta üvegeket ugyanakkor valóban nehezebb beszerezni, azokat, amelyeket az ukrán piacról importáltak. Nem panaszkodhatom a tavalyi évre, a piac elbírta a 25 százalékos áremelésemet, de idén nehezebb lesz. Már tapasztalom, hogy a vendéglátóhelyek kifizetései lassabban zajlanak – mondta el a pálinkamester.

Szerinte az olcsó és drága vendéglátóhelyeknél nem lesz megtorpanás, a középkategóriásoknál fog leginkább begyűrűzni a magas energia- és alapanyag árak hatása.

– Én az osztrák piacról vásárolok üvegeket évek óta és zavartalan az ellátás, igaz 40 százalékkal többért kapjuk a rendelést – mondta el Simonyi Gábor, a GáBor és Pálinkaház tulajdonosa. Hozzátette: nehéz helyzetben vannak a főzdék, a sok költség miatt emelni kell a pálinka árán. – Vannak olyan partnereink, akik bezártak, de akik maradtak, azok folyamatosan rendelnek tőlünk – mondta el Simonyi Gábor. 

Tóth Tamás barcsi magánfőző szerint sem lesz könnyű a 2023-as év. – Kihívások előtt áll a szakma, a megemelkedett energia- és alapanyag­árak mind a magán, mind a kereskedelmi főzdékre hatással vannak – tette hozzá.  nevezők is.

Nehéz év sok-sok kihívással

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint 40 százalékos áremelkedést kellene megvalósítani, de ilyen esetekben számos más tényezőt is figyelembe kell venni. Mihályi László szerint a legfontosabb az lenne, hogy a mostani, átmeneti időszakban se csökkenjen a pálinkák iránti kereslet. Kiemelte: mindenki nehéz évre készül 2023-ban. A tanács a közeljövőben népszerűsítő kampányokat tervez megvalósítani és szeretné elérni azt is, hogy a hazai fejlesztési források segítsék a jövőben az ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat. Felidézte, hogy korábban a koronavírus-járvány miatt a határok lezárásával eltűntek a turisták, a vendéglátóhelyek bezártak, így a rendelések is nagy mértékben visszaestek. Ezen kívül sokkal visszafogottabb volt az év végi céges ajándékozás is, a vállalatok szűkebb büdzsével gazdálkodtak. 

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül