Vasas Beával pálinkaszakértővel, főzőmesterrel készítünk ma próbafelvételeket a nyitás előtt álló Gong Station Budapest bárban Youtube csatornánk számára. Ez és a ragyogó napsütés az oka annak, hogy jókedvvel sétálok az Oktogontól az egykori One Chance felé. Csupán – ahogy a költő mondja – egy gondolat bánt engemet: „kihalt minden, zene se szól”. Bezárt boltok, bezárt bárok, türelmetlen maszkos emberek.  S szünetelnek a pálinkaangyal-túrák is.

Bízom abban, hogy nem mindig lesz ez így, hiszen az elkövetkezőkben ide, a Gong Station Budapest bárba várjuk a pálinkák és párlatok világának színe-javát. Többek között Ledő Mónit, Csalló Gergőt, a nem kevésbé megosztó Pach Gábort. S remélhetőleg megismételhetjük itt életem legjobb pálinkaestjét, a Lippai testvérek Kispipa-beli kóstolóját is.

Bambulva tervezgetek, mikor a mellettem lévő szabad parkolóra lecsap Bea, szinte azonnal energiabombaként kirobbanva az autóból.

– Az én vigyorom oka a csodás napsütés. A tiéd?

– Hogy virágzik a kajszi. – válaszol Vasas Bea nevetve.

– Miért, aki Kecskeméten lakik annak azonnal barack(pálinka)függővé kell válnia? –hőköltem vissza a nem várt válaszára.

– Mi Kecskemét mellett nőttünk fel, ahol számos gyümölcsös volt, köztük nagyon sok barackos. Három nőveremmel állandóan ott lógtunk, bunkert építettünk, fára másztunk és volt, hogy le is estünk róla. De azért erre a nagy ijedségre – most így utólag – jól jönne egy pohár barackpálinka J. Valójában a barackfához kötődöm, a virágzáshoz, a virágok illatához. Hiszen ez hozza magával a tavaszt.

És ez hozott téged is ide magával, pedig kemény napok állnak mögötted, mögöttetek.

– Valóban húzós heteken vagyunk túl, hiszen 1500 barackfára kellett vigyáznunk, hogy ne veszítsük őket. A tavalyi évben nagyon hirtelen jöttek a mínuszok, esélyünk sem volt, hogy megvédjük a rügyeket.

Ha fagy, akkor sapka, sál, nagykabát kerül a fákra? Vagy mit lehet ilyenkor tenni?

– Idén jobb idő volt, „csak” néhány mínuszfokkal kellett megküzdenünk. De így is a leghidegebb órákban, hajnal félháromtól reggel hatig őriztük a fákat. „Fűtöttünk”, füstöltünk a sorok között. Remélhetőleg megmentettük őket, hogy jó pálinkákat készíthessünk.

Ezek szerint te a virágzástól a szüreten át, a palackozásig, sőt egészen a címkézésig kíséred a párlatokat?

– Nekem természetes, hogy ott vagyok rügykoruktól és babusgatom őket. Hiszem, hogy a gyümölcssimogatás és a gyengéd figyelem „tovább megy” és bekerül a pálinkába is. Vigyázok rájuk, hiszen kicsit a gyermekeim is. S szívem szerint meg is tartanám őket. De nem lehet, el kell engednem őket. – nevet fel Vasas Bea

– Értik, értékelik ezt az emberek?

– Jelentős referencia, hogy a kezdettől rajta tartom a szemem a folyamatokon. S azt hiszem, látják is, hogy ezek nem a gépsorról lekerült termékek, mert benne van a szívünk és tudományunk is. Szóval a mi kajszink egy abszolút kézműves termék.

– Vagyis ezt úgy kell elképzelni, hogy miután leszüreteltétek, cefréztétek és lepároltátok, hazamész néhány kajszimintával és otthon a konyhában nézegeted, méregeted, mielőtt palackba kerülnek a párlatok? Például, hogy milyen alkoholfok áll jól nekik?

– Szeretek sütni, főzni, sürgölődni a konyhában és ebbe beleviszem a pálinkát is. De az alkoholfok beállítása még a főzdében történik. S bár a baracknak leginkább a 40-45 fok közötti alkoholfok áll jól, egy jó kajszi akár 50-60 fokon is kellemes élményt nyújt a fogyasztónak.

– Vagyis nem csak az ízekkel, az alkoholfokkal is érdemes játszani?

– Természetesen az alkoholfokkal is, hiszen például van olyan Irsai Olivér szőlőpárlatunk, ami még 61 fokon is megőrizte a parfümösségét.

– Azt hiszem, a te esetedben biztos örülne a család és a barátok, ha hazavinnéd a munkát.

– Ha barackpálinkát nem is, de különböző házasítás előtt álló párlatokat magamhoz szoktam venni. Otthon a kis boszorkánykonyhámban pedig „eljátszok” ezekkel a gyümölcspárlatokkal. Pihentetem, majd újra előveszem, újrakóstolom és szükség szerint változtatok az arányokon. Addig formálom, amíg meg nem születik egy új termék.

– És amikor a rokonok, barátok ott kotnyeleskednek, pont úgy csapsz ilyenkor a kezükre, mintha a frissen készült sütibe szeretnének belekóstolni? Anyuci dolgozik! Hagyjatok?

– Ők nem szakmabeliek, „egyszerű” fogyasztok. Hagyom őket kóstolni, mert fontos a véleményük, hiszen ők fogják levenni a polcról a terméket.

– Visszatérve a gyerekkorodhoz, mindig ilyen érzelgős voltál?

– Nem igazán. Amikor pálinkamesternek készültem és először hosszabb időre elszakadtam otthonról, a lekvárillattal és a kóstolásokkal jöttek elő ezek az emlékek. Ekkor hasított belém a felismerés, hogy a virágzó barackfa mennyire hazahúzza a szívemet. Eszembe juttatja a gondtalan gyerekkort, a felhőtlenséget, a naivságot, a szabadságot. Hogy szinte azt tehettük, amit akartunk. Ezt hozzák vissza szirmok.

– Csak a barackfa virága hoz romantikus hangulatba?

– Ha virágról van szó, akkor van egy másik kedves emlékem is. A rózsa az, ami igen nagy hatással van rám a mai napig. Remélem, Peti, a férjem nem olvassa, de még zsenge lyánykoromban, valahol az internet és a futárszolgálatok előtt szó szerint egy kicsivel a világ vége után laktunk. Egyszer arra rohantam ki a házunkból, hogy édesanyám kiabál az udvarról, hogy egy futár jött egy hatalmas rózsacsokorral. Egy titkos hódolóm küldte. Ez pedig a mai napig kedves emlékkel tölt el.

– És mi köti össze a barackot a rózsával?

– A pálinka, vagyis a rózsaágyon érlelt kajszibarack pálinka.

– Gyakran beszélgettünk arról, hogy a pálinka szerelmesi között egyre határozottabb jelenik meg a női szegmens. Ez a párlat is nekik készül?

– Bűbájos termék és valóban nőies italnak hangzik, de nem kifejezetten lányos nedű. Ugyanúgy 43 fokos kajszibarack pálinka az alapja, amit a palackozás előtt rózsaszirom ágyon érleltünk. Az ágyazás pedig felerősíti, még hangsúlyosabbá teszi a kajszi lekváros jegyeit. A fokokkal való játék kiadja a rózsás jegyeket és egy plusz illatot, ami mellett megmarad a kajszi virágos jellege, testessége. Összességében mégis egy még kerekebb, izgalmasabb párlat született. De ne aggódjunk, a kajszi férfias jegyei is megmaradnak J.

– Pedig úgy látom, Anitával, Judittal és veled az élen, teljesen nőuralom van nálatok. Marad szava a férfiaknak?

– Bár Sanyi tud hatni ránk, de mi lányok azért túlsúlyban vagyunk 🙂

– Ha valakinek nem a barackpálinka a kedvence, vagy szeretne különleges ízeket is megkóstolni, akkor….

… „pálinkaangyalosan” szólva, nekünk is vannak nagyon vad-vad-vad párlataink. Például egy nagyon szép vadkajszink, vadcseresznyénk, feketeberkenyénk, és egy behízelgő sajmeggyünk.

Mit kóstoljunk, ha a barackvirágzás az étvágyunkat is meghozza?

– Maradhatunk a „vadaknál”, hiszen a Gong Pálinkaház kajszi pálinkája igazán illik például egy vadhúsos sonkatálhoz. A rózsaágyon érlelt kajszi párlatot pedig csokis, baracklekváros desszerthez ajánljuk.

Forrás: hivatkozás

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az.

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül