A Lippai testvérek

(Dénes és Misi) különleges párlat- és ételkóstolóján vettünk részt a Kispipa kézműves sörbárban kedden este. A fiúk csak ültek és meséltek. Olyan régimódiasan, családiasan.

Arról, hogyan kisérleteznek, készítenek új párlatokat és arról, hogyan zajlik a pálinkafőzés a mai napig azon a vidéken, ahol a Lippai testvérek felnőttek. Másfél óra szürrealitás és tömény irónia, mindez megfűszerezve a „kisemberek” találékonyságával. 

A Lippai testvérek minden története rólunk szól

Hiszen úgy kezdődik, „gyakran megfordult a főzdében”, „ismertük még a városból”, „sokszor találkoztunk”. Dénes és Misi saját történetein, élményein át boncolgatjuk a poharainkba töltött kökény, birs, chardonnay, szeder párlatokat és a kispipás kóstolófalatokat. 6 puttonyos aszútörköly digestif, illetve hazai és olasz kézműves sajtok, felvágottak, friss házi kenyér került az asztalra. 

Kóstoló menü a Kispipában

  • Panisses (csicseriborsó “chips”), klasszikus dél-francia snack
  • Csirkemáj parfait,körte chutney, pirítós
  • Kecskesajt, lilahagyma gél, köménymag cracker
  • Szarvasgombás borsó mousse, feta, csirkebőr chips
  • Bárány bon-bon, füstölt padlizsán, konfitált citrom
  • Zab és maláta treacle, coffee porter, coffee meringue

Ezekből a falatokból és a kortárs pálinkázók (el)viselt dolgaiból ínyenc kis novelláskötet állt össze az este végére.

Lekváros-pálinkás palacsinta

A Lippai testvérek egymást váltva mesélik a történeteket. Mindegyik olyan tipikusan magyar. „Palacsinta készül. Valaki nyúl az ásványvizes palackért, kibontjuk és megy bele nagy lendülettel minden a tésztába. Mire észbekapunk, csaknem az egész  szatmári szilva ott bugyog benne. Mit lehet ilyenkor tenni? Kevesebb szilvalekvárt kenünk a palacsintára.” – mindeki felnevet.

Dénes: nem szabad túlgondolni a pálinkakóstolást

A rengeteg történet közben pedig megsimerjük a kihozott párlatokat is. A kérdésre, hány fokos pálinkákat, párlatokat iszunk ma, gyorsan érkezett Misitől a válasz: „24 – ha még kicsit melengetjük a kezünkben”.

Megtudhattuk, miért éppen Tokajból válaszottak szőlőt a fiúk, mennyit kell szenvedni, hogy egy jó gin készíthessünk, milyen gyümölcs nagyjából milyen kihozatallal bír, miért nem lesz a pálinka soha elterjedt nemzetközi ital.

Egész groteszk kép rajzolódik ki a „hagyományos” pálinkázási kultúránkról. Nincs olyan párlat, ami nem ízlene valakinek. Ha mégis akad, akkor némi kóla, gyümölcslé kisegíti a vidéki embert. Ha pedig vendéglátós vagy, gyilkos koktélt készíthetsz az elcseszett párlatból. Akinek pedig nem elég erős az 50 fok, az bátran segíségül hívja akár a sütőrumot is. 

„Nem szabad túlgondolni a pálinkakóstolást! Főleg vidéken! Ott nem igazán hibázhatunk, ha kóstolás előtt beleszagolunk a palackba és barackra vagy házi vegyesre gondolunk – a legtöbb párlat „illata” ugyanis ebben az esetben szinte ugyanaz” – osztják meg velünk tapasztalataikat a fiúk. 

Dénes szerint ezért nehéz például párlatversenyeken a beadott párlatokról úgy véleményt mondani, hogy ne vegyék el a kedvét a főzőnek, de érezze, amit csinált még nem jó.  Hogy ne a mennyiségen, hanem a minőségen legyen végre a hangsúly. 

„Meg kell kóstolni és ha percekig emlékezetes módon megmarad a szánkban, a torkunkban az íze, akkor jó pálinkát ittuk.”

– árulta el végül Dénes a titkot. 

„legalábbis abban az esetben, ha nem az acetonos, maró íze kaparja hosszasan a torkunkat – mert az is sokáig meg tud ám maradni”

– kontrázott Misi búcsúzóul.

Az este margójára csupán két megjegyzésem maradt: 

Amikor elkezdtem írni a „Pálinkák és Párlatok” online pálinkázó blogot, illetve Zinával a közös pálinkakóstolós videókat, mindig ezt a hangulatot szerettük volna megcsípni. Így nekem valóban ez volt az az este, amiről a közös pálinkázásnak szólnia kellene szerintem mindenhol.

Valószínűleg néhány hónap múlva már nem fogok pontosan emlékezni, milyen és hány fokos meggyet, birset, kökényt ittunk, mi volt a kispipás tálakon 2019. április 30-án, 21.00 órakor. Viszont meg fog maradni az este hangulata.

Az, hogy így is lehet pálinkát és párlatokat kóstoltatni. Az biztos, hogy a vendégeimnek ajánlani fogom a Lippai tesók párlatait (itt pl. a barna és világos sörpárlataikat), mert azoktól nekem is jó hangulatom volt – és nem az alkohol miatt.  Sokat tanultam és rengeteget nevettem. Köszönöm a meghívást. 

A másik inkább még személyesebb: Dénes, Zina kérdezte, milyen tölteléket kértek a palacsintába? 

KÉZMŰVES PÁLINKÁK, PÁRLATOK, KISÜZEMI SÖRÖK

Egyedi stílusú, kimagasló színvonalon gyártott termékek a minőségi italokat kedvelő, a nívót elismerő és a kulturált alkoholfogyasztást előnyben részesítő, értő közönség számára.

email: info@lippaitestverek.hu
telefon: +36 30 8982 346
cím: Budapest, Kövirózsa u. 8/C
közösségi média: facebook.com/lippaitestverek