Nemzeti Pálinkakiválóságok 2018 (NPP) program célja

  • a minőségi pálinka és törkölypálinka fogalmának, színes kínálatának, gasztronómiai jelentőségének, valamint
  • a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetése a hazai és külföldi fogyasztókkal;
  • egy olyan válogatás összeállítása, mely méltón mutatja be az előállítók széles körét és alkalmas a sokszínű hazai kínálatot is reprezentálni;
  • a szakmailag megalapozott kiválasztás és értékelés keretében minősített pálinkák piacra jutásának támogatása, hazai és nemzetközi rendezvényeken történő bemutatása –

-mesélte el blogunknak Szöllősi Edit pálinkamester a forgatás alatt a Magyar Pálinka Házában 

Nemzeti Pálinkakiválóságok 2018 | Pálinkakiválóságok könyve 2018

Szölősi Edit, pálinkamester és Zina, a pálinkaangyal a Nemzeti Pálinkakiválóságok 2018 program „Pálinkakiválóságok könyvét” lapozgatta vévig. Az idei verseny nevezési határidejét megelőzően három elmékezetes párlatot kóstoltak meg. A beszélgetés során kiderült, kik vettek részt a kiválóságok kiválasztásában, mik azok az eredetvédett párlatok és hogy mire jó a pálinkaaromakerék. A könyv emelett foglalkozik a pálinka történetével, a kóstolás módjával, pálinkás receptekkel és koktélokkal.

Tölgyfahordóban érlelt Néró törkölypálinka (2008)

Aranybarna színe hívogatóan jelzi, érlelt párlattal van dolgunk. Illatában igen intenzív és gazdag, komplex pálinka képét mutatja. Édessége a vattacukor légiességét juttatja eszünkbe, erős mazsolás, pörkölt mogyorós és vaníliás jegyekkel. Ízében az érett szőllő magolajos stílusa mellett finom füstkarakterrel, lágy olajokkal és savakkal találkozunk. Lecsengésében is hihetetlenül kiegyensúlyozott és szépen lekerekedett, emlékezetes pálinka.

Vilmoskörte pálinka

A vilmosra jellemző sokszjnű komplexitás magával ragadóan ejt rabul. Illatában kellően fűszeres, édes, érett körtés jegyeket vonultat fel, a héj alatti kősejtes aromák uralmával. Ízében hamar kinyílik és hosszan megmarad a szép parfümös, citrusos karaktere. Ezt Szöllősi Edit egy kis női praktika segíségével mutatta meg Zinának, a pálinkaangyalnak a kóstolás során. A Vilmoskörte elegáns, a végtelen érzetét keltő párlat. Lecsengése hosszú utóízzel ragadjamegával a fogyasztóját. Szép, kerek pálinka.

Szatmári szilvapálinka

A fajta karkatereit szépen vezeti fel, markáns héj-és magzamat mellett enyhén aszalt gyümölcsös és édeskés jegyekkel. Ízében a magzamat sokáig megmarad, uralkodik, kitölti a szánkat. Lassan kibontakozva mutatja meg iga-zi szépségét. 

PÁLINKA AROMAKERÉK 1.0 (2018)

Számos italnak létezik úgynevezett aromakereke, amelynek segítségével a pálinka és párlatfogyasztók megismerhetik desztillátumok összetett aromavilágát. A 2018-as Pálinkakiválóság kiválasztása során a bírálók által használt jellemzők alapján került összeállításra a pálinkaaromakerék 1.0 változata. A könyv szerkesztői abban bíznak, hogy így a pálinkafogyasztók mélyebben megismerhetik a párlatok komplex világát.