Egyelőre nem lehet felmérni, milyen hatással lesz a hazai pálinkapiacra, hogy az uniós irányelv szerint ingyenes lehet a magáncélú főzés. Az adómentességet biztosító előírások pedig 2021. január 1-jén léphetnek életbe. A változás lényege, hogy a gyümölcspárlatfőzés háztartásonként évente 50 literig adómentes lesz. Ez a mentesség egyaránt érvényes lesz az otthoni és a bérfőzdei magáncélú előállításra.

Rég volt ilyen év mint az idei, hiszen alig termett gyümölcs, melyből pálinkát lehetett volna főzetni. Kajszibarackból kevés termett a megyében, ráadásul meggyből és szilvából is kevesebb a szokottnál. Mindez megnehezítette a pálinkafőzdék szezonkezdését.

Ebben a helyzetben az egyetlen biztató hír, hogy januártól legalább a főzetéshez kapcsolódó adót eltörölhetik. Nagy Attila, a harci székhelyű Brill Pálinkaház Kft. tulajdonosa szerint nem kell tartaniuk a bérfőzdéknek attól, hogy ez – ha így lesz – rontaná a forgalmukat. Sőt, még több megrendelést is jelenthet.

Jelenleg egy háztartásban 86 liter 56 fokos pálinkát főzethet le bárki, de alig akad most megrendelés. Egy liter pálinka után a termelőnek 835 forint adót kell még fizetnie. Amennyiben 86 liternél nagyobb mennyiségre tartana valaki igényt, akkor literenként 1670 forint jövedéki adóval kell kalkulálnia, amelyhez hozzájön a munkadíj. Az adómentességet egyébként 2021 januárjától ígérik.

Egyszer már volt ilyen, 2010-től négy évig adómentesen lehetett pálinkát főzetni, mondta Nagy Attila. Akkor érdekes módon többen vették igénybe a bérfőzetést is.

Nyilván számolni kell azzal is, hogy többen fognak otthon, a saját gyümölcsükből pálinkát készíteni, hogy ez milyen hatással lesz majd a hazai pálinkapiacra azt még nem lehet megmondani. Nyilván azok az emberek, akik eddig megvették, de ezt követően pedig maguk készítik el a pálinkájukat, kiesnek a vásárlói körből. Nagy Attila úgy gondolja, aki igényes, minőségi pálinkát szeretne fogyasztani, az továbbra is megvásárolja.

Joggal bizakodó a Brill Pálinkaház tulajdonosa, hiszen az érlelt kadarka törkölypálinkájuk nyerte idén az Ország Legjobb pálinkája címet az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen nemrégiben.

Krizl Edit, okleveles pálinkamester, a Pálinka Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának vezetője elmondta, az adómentesség kettős hatással lesz a kereskedelmi főzdékre. Egyrészről nagyon örülnek neki. Ma már a kereskedelmi főzdék közel kilencvenkilenc százaléka bérfőzési tevékenységet is folytat. Visszatér a néhány évvel ezelőtt megszűnt rendszer, így visszakapják azokat a bérfőzetőket, akik eddig magánfőző ismerősükkel készíttették el a saját fogyasztásra szánt párlatukat az árkülönbség miatt. A főzdéknek így újra tervezhető, kiszámítható bevételük lesz.

Másrészről tovább nő az árkülönbözet a palackos, zárjegyes, adózott termékek és a bérfőzdében elkészült párlatok között. Ezért várhatóan a kereskedelmi pálinkák eladása tovább fog csökkenni.

Jelenleg a kereskedelmi főzdéknek azonban nem a gyümölcsbeszerzés a legnagyobb gondjuk, mondta Krizl Edit. A járvány miatt megbénult a kereskedelmi értékesítés. Az előző évihez képest a főzdék átlagosan a forgalmuk 60–70 százalékát veszítették el.

 

 

 

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül