Erdély legnagyobb pálinka- és párlatversenyének ad helyet augusztus 29. és 31. között a Vásárhelyi Forgatag, ahová valamennyi Kárpát-medencei pálinkafőző meghívást kapott.
Az Erdélyi Magyar Pálinkalovagrend a sajtótájékoztatóra is 15 féle pálinkával érkezett • Fotó: Barabási Attila
Az erdélyi magyar pálinkalovagrend idén is részt vesz – immár negyedik alkalommal – a Vásárhelyi Forgaton – hangzott el azon a beharangozó sajtótájékoztatón, ahol elmondták, míg a tavalyi mustrára 300 pálinka érkezett, idén ennél százzal többre számítanak.
Antalfi Zoltán, az Erdélyi Magyar Pálinkalovagrend Egyesület nemrégiben visszaválasztott elnöke elmondta,
az erdélyi pálinkák minőségének a javítását, a minőségi termékek népszerűsítését tűzték ki célul,

illetve a rossz minőségű, penészes, rothadt gyümölcsből főzött termékek visszaszorítását, kiküszöbölését. Az erdélyi magyar pálinka egyre nagyon elismertségnek örvend, ezt már Magyarországon is sikerült bebizonyítani, több versenyen is sikereket aratva – tette hozzá. Somogyi Csaba, a pálinkalovagrend tagja a versenyről beszélt: augusztus 29-én érkeznek a pálinkafőzők, akik első este egy összerázó, ismerkedő kóstolót tartanak, majd másnap, 30-án lesz az egész napos verseny. A zsűri több csoportban, több kategóriában értékeli a benevezett pálinkafajtákat. Végül, augusztus 31-én, szombaton a Forgatag Folknapján fogják díjazni a legjobbakat.

Arról, hogy miért fontos a jó minőségű pálinka, Barabási Attila, a lovagrend tagja elmondta, a pálinka jelen van az erdélyi magyar ember mindennapjaiban, legyen az szürke hétköznap, vagy pirosbetűs ünnep. Ezért nem mindegy, hogy jót, vagy gyenge minőséget fogyaszt.
• Fotó: Barabási Attila
A Vásárhelyi Forgatag és az Erdélyi Pálinka Lovagrend a megmérettetésre vár bármilyen erdélyi pálinkamintát (saját főzésű, bérfőzdéknél készített, bejegyzett termelő által készített, eladásra vagy saját fogyasztásra készített stb.). Bárki jelentkezhet, aki nemcsak kedveli, de elő is állítja a gyümölcspárlatot. A zsűriztetés ingyenes. Jelentkezni 2019. augusztus 27-ig, keddig lehet, eddig a dátumig be kell érkezzen a minta a Forgatag-irodába (Marosvásárhely, Bucegi utca 14. szám; 0365-732.829), amely hétfőtől péntekig 10 és 13 óra között van nyitva. A benevezés 0,5 liter pálinka, valamint tüntessék fel a termelő nevét, elérhetőségét, települést, ahonnan származik, milyen gyümölcsből készült, mennyi az alkoholfoka, milyen évjárat, és néhány sort a termelőről (bemutatkozó). Jelentkezni, illetve további információk Gáspár Botond projektfelelősnél a 0742-609260-as telefonszámon, illetve a botond.gaspar@gmail.com email-címen kérhetők.

Antal Erika cikke alapján készült a bejegyzés.