Díjazták a legjobb pálinkákat és párlatokat, amelyekből összesen 215 nevezett volt, és mintegy 127 településről származtak.

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XI. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 1606 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Horvátországból, Szlovákiából és Izraelből. A nevezett pálinkákat és párlatokat 215 nevező, 127 településről hozta.

Háromnapos zsűrizés

A pálinkák és párlatok értékelése január 15–17-e között zajlott Ongán: a háromnapos zsűrizés során a 27 fős nemzetközi bírálócsapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember (bizottsági, gyors- és szárazpróba-zsűritagok vegyesen) értékelt, de olykor 10 bíráló mondott véleményt a pálinkáról. A bírálólapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes szoftverének segítségével bírálónként kerültek kitöltésre. Az éremhatárok a következők voltak: arany 18–20 pont, ezüst 16–17 pont, bronz 14–15 pont.

A zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 228, ezüst minősítést 356, míg bronz elismerést 461 pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 26 champion, azaz nagyarany­érem született, míg a magán- és bérfőzetőknél 39 kategória­győztes minta volt. Az 1606 nevezett és lebírált mintából 304 volt a kereskedelmi tételek száma, 530 a bérfőzők és 772 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.

Törkölyök

Magyarországon először a törkölyök új, 100 pontos bírálati rendszer szerint voltak értékelve.

Az aranyérmes pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai szombaton Lillafüreden, a Palotaszállóban választották ki a közönségdíjas pálinkát, ott tartották a kereskedelemben kapható pálinkák ünnepélyes eredményhirdetését. Ugyancsak január 25-én délután a magán- és bérfőzetett párlatok ünnepélyes eredményhirdetése a DVTK-stadion exkluzív termében volt. Lillafüreden az is kiderült, hogy kik voltak a legjobbak és melyik főzde és pálinka lett az 1606 minta abszolút legjobbja. A rendezvényt gála és pálinkabál zárta.

A XI. Quintessence pálinkaverseny nagydíjasai

A legjobb kereskedelmi főzde, egyben az egész verseny győztese: 1 Csepp Pálinka Kft
A verseny legjobb pálinkája: 1 Csepp Pálinka Kft. kajszibarack pálinkája
A legjobb bérfőzde: a Mámor Pálinkaház (Felsőzsolcáról)
A legjobb magánfőző: Volcz Zoltán
A legjobb bérfőzető: Cseke Zsolt
A legjobb magán- és bérfőzetett pálinka: László Norbert trópusi mix vegyes pálinkája
A legjobb ongai pálinka: Jónyer Gergely meggypálinkája
A közönségdíjas pálinka: Potio Nobilis (Erdélyből) vadmál­nája

Forrás: boon.hu