Miközben a világ legtöbb pontján leállt a sportélet, Fehéroroszországban csak most indul be igazán. Az elnök szerint a mindennapi vodka és szauna elegendő védelmet nyújt a koronavírus-járvány ellen, úgyhogy március közepén beindultak az ország bajnokságai. A világ jobb híján a fociligának is ad egy esélyt, a klubok pedig lubickolnak a nem várt figyelemben, miközben a két világsztárt is tárt karokkal fogadnák.

Mindent megold a vodka és a szauna

Fehéroroszorszában szinte semmilyen szabályozást nem vezettek be a világjárvány megállítására, mivel Aljakszandr Lukasenka elnök szerint túlzó a vírus körüli felhajtás, az országban az egyedüli ajánlás, hogy tartsák egymástól a távolságot az emberek, de ettől függetlenül minden megy a megszokott módon. Többek között a labdarúgó-, a kézilabda- és a jégkorong-bajnokság is, sőt Lukasenka maga is jégre lépett a napokban, hogy bizonyítsa, nincs félni való.

Az elnök szerint egyébként sem lehet baja az embereknek, mivel kéznél van a két legerősebb fegyver a koronavírus ellen: a vodka és a szauna.

Lukasenka már a járvány kirobbanásakor arra biztatott mindenkit, hogy igyon minden nap fél deci vodkát munka után és menjen rendszeresen szaunázni. Fehéroroszországban cirka 9,5 millió ember él és az elnök magabiztosságát táplálja, hogy a WHO statisztikái szerint keddig 152 esetet regisztráltak és eddig még senki sem halt bele a vírusba.

A Fehérorosz Labdarúgó Szövetségnél (BFF) így aztán fel sem merült a 2020-as szezon elhalasztása, ezért március 19-én a terveknek megfelelően elindult a bajnokság. Akadtak ugyan olyan szurkolók, akik szájmaszkot viselve jelentek meg, de a legelszántabbak azért csak ellátogattak a meccsekre, amelyeken az egyetlen biztonsági intézkedés egy lázmérés volt.

Ronaldo és Messi a fehérorosz ligában?

A Visejsaja Liga legismertebb tagjai a BATE Boriszov és a Dinamo Breszt, ezek a csapatok számítanak a legnépszerűbbnek is. A két klub átlagosan öt-hatezer nézőt vonz a meccseire, a mezőny többi tagja ezer és háromezer között mozog, míg az egész bajnokság átlagosan 2000 nézőt csábított ki a stadionba az elmúlt évek adatai alapján.

Ehhez képest az első fordulóban 1309, a másodikban 1120 volt az átlag nézőszám, ami azért komoly zuhanás. Ugyanakkor váratlanul komoly érdeklődés mutatkozik a fehérorosz liga iránt külföldről: mivel Európában máshol nincs foci, több televíziós társaság is bejelentkezett a közvetítési jogokért, így aztán nem csak Ukrajnában nézik már a Visejsaja Liga meccseit, hanem például Izraelben, Indiában és Oroszországban is.

Ma már tíz országban követik a fehérorosz ligát és az sem elképzelhetetlen, hogy ez a szám nőni fog.

Ehhez épp kapóra jött, hogy a második fordulóban a minszki derbit, vagyis az FK Minsk és a Dinamo Minsk összecsapását is megrendezték 1750 néző előtt. Jóllehet, a Dinamo 3-2-re elbukta ezt a mérkőzést, ám mivel a világon egyedül ez a futbalmeccs volt elérhető, a klub népszerűsége a közösségi médiában megugrott.

Reméljük, a fokozott figyelem jobb teljesítményre sarkallja majd a játékosainkat és felelősségteljesebbé válnak – idézi Alexander Strok szóvivőt a Guardian.

Az ország legismertebb futballistája, az FC Barcelonával bajnokságot, kupát és Bajnokok Ligáját nyerő Alexander Hleb meg is ragadta az alkalmat és viccből bedobta: Cristiano Ronaldo és Lionel Messi is jöhetne további hírverésre. Az egész világ a fehérorosz bajnokságot nézi a tévében. Amikor az NHL leállt, sokan átmentek Oroszországba hokizni, szóval talán Messi és Ronaldo is átjön a mi ligánkba. Ki tudja? Európában az egyetlen hely, ahol még focizni lehet. Legalább az emberek boldogok lennének – mondta a Sunnak Hleb viccelődve.

Azért a pályafutása során Stuttgartot, az Arsenalt és a Barcát megjárt focista komoly is tud lenni, ezt még ugyanebben a nyilatkozatában megmutatta. Amikor az aktuális viszonyokról kérdezték, így mutatta be a fehérorosz állapotokat.

„Leállt a Bajnokok Ligája és az Európa Liga is, ami jó, mert muszáj megállítani a vírust. Az UEFA jól döntött. Fehéroroszországban olyan, mintha senkit sem érdekelne a dolog. Elképesztő. Talán néhány hét múlva leáll itt is minden, talán az elnök csak kivár, mi történik majd. Mindenki látja, mi történik Olaszországban, Spanyolországban, az ország vezetői mégis azt mondják, nem olyan vészes a helyzet, ahogyan a hírekben látjuk.”

A BFF aligha tervez változtatni a hozzáállásán, Aleksander Aleinik, a szövetség szóvivője szerint mivel minden sportminiszteri előírást betartanak, nincs miért leállni. Továbbra is minden dolgozó, aki emberekkel érintkezik, gumikesztyűt húz és megmérik az emberek lázát belépéskor. Ezen kívül nem várható változás vagy korlátozás.

Ameddig a fehéroroszoknál nem ugrik meg a fertőzöttek száma, a Visejsaja Liga működni fog, még ha az új rajongók mellett sokan ezt szörnyűlködve figyelik.

Forrás: 24.hu