Nagy és kisebb európai alkoholgyártók ajánlották fel terméküket szeszes italok gyártása (pl gin) helyett fertőtlenítő szerek előállításához. Vannak cégek, amelyek az adózási szabályok miatt egyelőre veszteséget szenvednek el a váltáson, de ez sem tartja vissza őket.

A szeszes italok gyártói a francia Pernod Ricard-tól a kis brit desztilláló cégekig igyekeznek bekapcsolódni a koronavírus-járvány elleni küzdelembe.

Ezt azzal tehetik meg, hogy az üzemeikből kikerülő alkoholt felajánlják fertőtlenítő szerek előállításához – derül ki a Financial Times cikkéből.  A vállalatok önkéntes jelentkezését megkönnyíthetik a kormányok, amely változtathatnak az emberi fogyasztásra alkalmas és alkalmatlan termékek eltérő szabályozásán az átállás megkönnyítése érdekében. Európában ezzel egyidejűleg gondok vannak a fertőtlenítő szerek pótlásával, hasonlóan más egészségügyi eszközökhöz.

Az izopropanol-alkoholból felhalmozott készletek szintén leapadtak – ez az alapanyag a kézfertőtlenítő gélek és tisztító szerek alapvető összetevője. Ennek eredményeként a termék ára alaposan megnőtt. Így azok a cégek, amelyek erősen koncentrált etanolt vagy más alkoholt állítanak el, beszállhatnak a nyersanyag-szállításba vagy akár maguk is gyárthatnak folyékony vagy gélszerű fertőtlenítő szereket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alkoholalapú szerek használatát ajánlja kézmosáshoz a szappan és a tiszta víz alternatívájaként.

Felajánlások

A Pernod Ricard azzal az ajánlattal állt elő, hogy alkoholt szállít a fertőtlenítőgyártóknak. „Keressük a lehetőségét, hogy a 96 százalékos tisztaságú termékünket hogyan tudnánk fertőtlenítőgyártás rendelkezésére bocsátani” – mondta Oilivier Cavil a vállalat szóvivője. A cég az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban és Svédországban lévő vállalkozásainál már megkezdte ezt az átállást. Sok lehetőséget mérlegelnek, de mint a szóvivő elárulta: az adók és más szabályok, amelyek eltérőek az emberi és az ipari felhasználásra szánt alkohol esetén, nehezítik a dolgukat.

Az LVMH luxuscikkgyártó más úton közelíti meg a kérdést: franciaországi parfümgyártásának egy részét átállítja fertőtlenítő előállítására. Az így készülő termékeket kórházaknak ajánlják fel. Nagyobb iparvállalatok és vegyipari cégek szintén színre léptek, Lengyelországban például az Orlen olajtársaság az egyik ablaktörlőkhöz használatos mosófolyadékot és ipari olajokat gyártó üzemét állította át fertőtlenítő szerek termelésére.

Vodka helyett

Az alkohol desztillálásával foglalkozó vállalatok normál esetben, gin, vodka vagy más szeszes italokhoz használják fel a 96 százalékos alkoholt, amelyet – ahogy az a példákból látszik – alapanyagként felkínálhatnak másoknak vagy felhasználhatnak maguk. Eközben akadályozhatja felajánlásaikat a termékekkel kapcsolatos kedvezőtlen szabályozás. Például az Egyesült Királyságban a denaturált alkoholt, amelyet tilos elfogyasztani, külön licenccel rendelkező gyártók termelhetik – hívja fel a figyelmet Alan Powell, a British Distillers Alliance szakmai szövetség koordinátora. Az iható tiszta szeszt magas, literenként 28,74 fontos (10 ezer forint) adó terheli.

A brit adóhatóság válaszul jelezte, hogy már a napokban előáll a javaslataival, hogyan oldják meg ezeket a gondokat. A desztilláló cégek beszámolójából kiderül, hogy a hatóság máris felgyorsította a gyártási licencek kiadását azoknak a cégeknek, amelyek kéztisztító termékeket akarnak gyártani. A kisvállalatok, amelyek a nagyokhoz hasonlóan a whisky, a gin és más szeszes italok előállítására használt alkoholból készítenek fertőtlenítő szereket, csak rövid ideig képesek állni a veszteséget, amit az eltérő szabályozás miatt az átállás okoz. Ezek a vállalkozások egyébként a helyi lakosság késztisztító-ellátásában segédkeznek az Egyesült Királyságban és Írországban.

Forrás: napi.hu