A györkönyi Márton és Lányai Pálinkafőzde kapta az „Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címet magyar kajszibarackból készült pálinkájukért. A Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2014-ben indult, de ezt az elismerést idén adták át először. Márton János, Pálinka Életműdíjas pálinkamester elmondta: büszkeséggel tölti el, hogy elsőként vehette át a tárca különdíját. Örömmel üdvözölte, hogy a program meg­újult, ezáltal a korrekt feltételeknek és a szakértői munkának köszönhetően számára ez egy hiteles és nívós díjnak minősül – írták az Agrárminisztérium honlapján.

Arról is beszámolnak, hogy a programot a minőségi pálinka fogyasztása és népszerűsítése érdekben hozták létre. A cél, hogy a hazai és külföldi fogyasztók megismerjék hazánk kiváló minőségű pálinkáit. Emellett fontos erősíteni a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit. Erről Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője beszélt a témában tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy hazánk nemzeti itala a pálinka, melynek kedveltsége arányosan növekszik a fogyasztási mennyiséggel. 2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított mennyiség, majd 2017-ben már meghaladta az egymillió hektoliterfokot. A Hungarikum előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult az elmúlt tizenöt évben. Ez egyrészt köszönhető a szakemberek minőségi munkájának, másrészt a pálinkafőzdék létrehozására, már meglévő főzdék korszerűsítésére rendelkezésre álló forrásoknak. A Nemzeti Pálinkakiválóságok közé bekerültek a harci Brill Pálinkaház termékei is.

Forrás: teol.hu