A jelenlegi járványveszély miatt számottevően megnőtt a kereslet a kézfertőtlenítők iránt, amelyek egyik alapanyaga a tiszta szesz, ami hiánycikk – a WHO által ajánlott kézfertőtlenítő recept 70%-os alkoholtartalmat ír elő.

Magyarországon a NAV 2018-as adatai alapján több, mint 20 ezer, magánfőzők által bejelentett lepárlóberendezést tart nyilván az adóhatóság, amelynek csak kis része, 7 ezer körüli van használatban. Ezek az eszközök alkalmasak tiszta szesz előállítására.

Mint azt Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára kiemelte, a vállalkozások – jelzéseik alapján – átállnának a hiánycikknek számító tiszta szesz hazai gyártására, annak jövedéki adója azonban annyira magas, hogy a működő pálinkafőzők számára nem éri meg az előállítása, mivel a fertőtlenítőket gyártó cégek ezen az áron nem tudják megvásárolni és készítményeik árába azt beépíteni.

– A veszélyhelyzet idejére javasoljuk a jövedéki adóról szóló rendelkezések oly módon történő megváltoztatását, amely szerint a kézfertőtlenítő alapanyagként előállított tiszta szesz kerüljön ki a jövedéki adó köréből, vagy jelentős mértékben csökkenjen az adó mértéke – hangsúlyozta a főtitkár. Ezáltal, az egyébként nem működő pálinkafőző vállalkozások egyrészt a tiszta szesz előállításával munkát tudnának adni a munkavállalóiknak, másrészt biztosítanák a lakosság számára szükséges kézfertőtlenítő gyártásának egyik fő alapanyagát.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara javasolja továbbá a NAV által lefoglalt szeszes italok bevonását a kézfertőtlenítő gyártásba: a szeszes italok tiszta szesszé történő alakítását követően szintén alkalmasak lehetnek kézfertőtlenítő alapanyagnak.

Forrás: hivatkozás