Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 1763 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és ez alkalommal először Vietnámból.

A pálinkák és párlatok értékelésére

január 19‒21-én került sor Ongán. A háromnapos zsűrizés során egy 27 fős nemzetközi bíráló csapat formált véleményt a desztillátumokról, melyek közül az előbírálaton 76 tétel nem jutott tovább a főbírálatra. Az eredmények február 4-én, egy nagyszabású gála után lesznek nyílvánosak, akkor derül ki, hogy kik voltak a legjobbak, és melyik főzde és pálinka lett a verseny abszolút legjobbja. A nevezett pálinkák és párlatok 230 nevezőtől, 153 településről származnak.

Az értékelés újfent az egyesület által fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver segítségével történt.

A tavalyi évhez képest még összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával. A rendszer az eszközölt módosításokkal jól vizsgázott, jelentősen megkönnyítette a zsűri munkáját ‒ például a nagyaranyérmesek kiválasztását ‒, de a felelősség az értékelésnél továbbra a bírálókra hárult, ami nem könnyítette meg a lehető legobjektívebb értékelésre való törekvést. A bírálói munka elemzése is sokrétűbb lett, 14 területen mértük az értékelő-bírálók tevékenységét. Ennek az összesített eredménye is szombaton lesz nyilvános.

Ami Quintessence elért eredményket illeti,

azok ismertetése előtt is elmondható, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb lett a verseny. A korábbi évekhez képest jóval kisebb különbség döntött az egyes kategóriák győztesei és a nagydíjat nyertek között. A versenyre nevezett pálinkák és párlatok minősége sokat javult, csökkent a hibás tételek aránya. Ez annak is köszönhető, hogy a 

Adamik Anikó pálinkamester a XIII. Quintessence pálinkaverseny egyetlen női bírálója

Quintessencere leginkább azok jönnek,

akik, már elértek egy szintet, legyen szó kereskedelmi, bér- vagy magánfőzőről. Ez is volt a célunk, egy a pálinkát szerető, ahhoz értően, alázattal közelítő, előkelő, elit „klub” alakuljon ki a Kárpát-medencében, ahol mindene egyes érmes tételnek, különösen az aranynak kézzelfogható értéke és megbecsülése van. Egy nyitott kérdés van még, hogy az kereskedelemben kapható aranyérmes pálinkák közül melyik lesz a közönségdíjas pálinka. Ezt a társadalmi zsűri tagjai, a pálinkagála résztvevői február 4-én, Debrecenben választják ki.

A verseny főbb mutatói:

  • Összes beérezett minta: 1763 db
  • Lebírált minta: 1754 db (99,5 %)
  • Csúcs zsűrihez került minta:  424 db  (24%)
  • Aranyermes: 265 db  (15 %)
  • Ezüstermes: 491 db (28 %)
  • Bronzérmes: 488 db (28 %)
  • Kisebb hibákkal rendelkező tétel: 280 db (16 %)
  • Hibás tétel: 229 db (13 %) minta.
  • A kereskedelemben kapható minták közül 31 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 38 kategória győztes minta volt.

 

 

Forrás: Takács László, versenyigazgató

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül