Mint köztudott, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny bírálatát Nyíregyházán végezték el idén szeptemberben, a rendezvénynek a Korona Hall adott otthont. A verseny eredményhirdetését kedden tartották az Országházban, ahol kiderült: megyei siker született. Az eseményen életműdíjat vehetett át Papp József, de a Zsindelyes más miatt is érdekes lehet a nyíregyháziaknak: idén a főzde szedercsodája lett a város pálinkája.

A Pálinka Nemzeti Tanács

döntése értelmében idén Nyíregyháza volt a helyszíne a kereskedelmi pálinkafőzdék legrangosabb versenyének. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a Korona Hotel emeleti dísztermében zajlott, melyen a Nébih analitikai vizsgálatát követően 26 szakképzett bíráló végezte el az érzékszervi minősítést.

Megyei siker az országoson

A tanács elnöke, Mihályi László az ősz elején kérdésünkre megfogalmazta, Nyíregyháza tulajdonképpen a pálinka „fővárosa”, hiszen Magyarország legjelentősebb italának kilenc fajtája élvez az Európai Uniónál eredetvédettséget, ebből három ebbe a régióba tartozik: az újfehértói meggy, a szabolcsi alma és a szatmári szilva. Ehhez dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere hozzátette, ráadásul sok kereskedelmi cég van a megyében, melyek az országos forgalom kimagasló százalékát adják. A verseny díjkiosztója a valódi fővárosban zajlott, az Országházban. Az eredményhirdetésen elhangzott, idén 33 kereskedelmi főzde, 308 tétele vett részt a megmérettetésen. 2021-ben a Magyarország Legjobb Pálinkája címet a Várda-Drink exkluzív almapálinkája érdemelte ki.

Elismerés a kiemelkedő munkáért

A megye más szempontból is sikert aratott. A Pálinka Nemzeti Tanács Pálinka életműdíjat adományozott Papp Józsefnek, a Zsindelyes Alapítvány kuratóriumi elnökének, a magyar pálinka érdekében végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként. A rendezvény kiadványában hosszabb méltatás olvasható a Zsindelyes brand ismert arcáról, akik nemrég jubiláltak: minőségi pálinka előállítására, palackozására és forgalmazására az elsők között kapták meg az engedélyt hazánkban, már 31. éve.

S pont két évtizede, hogy megálmodta: a különösen értékes újfehértói fürtös meggyben nagy karrier van. Ennek mérföldkövei: a meggypálinka 2007-ben kapott magyar védettséget, 2014-ben pedig az Európai Unióét, maga a nyersanyag pedig 2017-ben szerzett magyar oltalmat, a brüsszeli, EU-s pedig 2021. februárban. Az újjáéledt fesztiváljukon pedig – melynek első alkalommal adott otthont a Sóstói Múzeumfalu augusztusban – az agrárminisztertől vehetett át egy oklevelet, az újfehértói fürtös meggy magyar értéktárba történő felvétele alkalmából, mely tanúsítja: kiemelkedő nemzeti értékké vált az újfehértói fürtös meggy a pálinka után.

Dr. Nagy István az Országházban tartott eseményen egy magyar siker kovácsaiként köszöntötte a meghívottakat, s jelezte, a szaktárca pedig mindent megtesz azért, hogy hungarikum elismertsége világszerte tovább nőjön. A verseny fővédnöke, Kövér László kiemelte, a pálinkakultúra virágzik, a nemes magyar italkülönlegesség pedig az értéktudatunkat is erősíti. A rendezvényen részt vett a pálinka „fővárosának” polgármestere is. Dr. Kovács Ferenc elmondta: az országos versenyt követően Pálinka Fesztivált is tartottak a nyíregyházi skanzenben, szeptemberben. A város pálinkája pedig idén a Zsindelyes által gyártott szederpálinka lett

 

 

Forrás: Tarczy Gyula | nyiregyhaza.hu

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül