Megfelelő berendezés használatával is számos veszélye van az otthoni főzésnek.

Gyümölcsérés idején sokan próbálkoznak otthoni pálinkafőzéssel, ami azonban sok veszélyt jelenthet, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk, fogyasztjuk ezt a nemes italt – figyelmeztet a Pálinka Nemzeti Tanács.

Próbálkozók

– Sajnos, nem óvatosak az emberek, sokan megfelelő tapasztalat, sőt berendezés nélkül próbálkoznak otthoni pálinkafőzéssel – mondta el érdeklődésünkre egy Hajdú-Bihar megyében működő, hivatalos pálinkafőzde vezetője, aki kérte, a nevét ne írjuk le. – Jobb esetben megvásárolják a boltban kapható főzőeszközt, próbálkoznak, aztán feladják, mert a kapott ital nem jó, a gyümölcs odavész. Rosszabb esetben otthon összetákolt készülékkel főznek, mely ráadásul robbanásveszélyes is – figyelmeztetett a szakember. Hozzátette, sokan a próbálkozások után végül visszatérnek a hivatalos főzőhelyekhez.

Hangsúlyozta: a boltban legálisan vásárolható főzőberendezéssel sem egyszerű a pálinka készítése; a kukta elvén működik, és megfelelően szabályozni kell a folyamatot, amihez azonban keveseknek van meg a tudása. Annak híján a párlat ihatatlan lesz; már furcsa, acetonos illatáról felismerhető, hogy nem jó a végeredmény.

– Úgy becsülöm, az otthon próbálkozók fele járhat sikerrel, nekik van érzékük hozzá, illetve gyakran már az apjuk, nagyapjuk is főzött, és eltanulták a fortélyokat – véli a szakember. Összességében azonban azt javasolja, legyünk óvatosak, és kellő tudás nélkül ne vágjunk bele a pálinkakészítésbe!

Égési sérülések, robbanás

A Pálinka Nemzeti Tanács a közleményében számos veszélyre felhívta a figyelmet. Így többek között arra, hogy – ahogy a borospincékben a must erjedéskor –, a gyümölcs erjesztésekor is színtelen, szagtalan mustgáz (szén-dioxid) keletkezik. Kimutatására a legbiztosabb a speciális érzékelőberendezés beszerzése (a szén-monoxid-érzékelő a mustgázhoz nem megfelelő!)

Az otthoni párlatfőzés okozta balesetek többsége a lepárlás közben történik, a kisebb égési sérülésektől a robbanásokig minden előfordulhat. A legtöbb balesetet az összetákolt, nem szakszerű készülékek, illetve az alapvető biztonsági előírások betartásának mellőzése okozza. Lehetőség szerint ne tároljuk ott az elkészült, magas alkoholtartalmú terméket, ahol a lepárlást is végezzük, és ügyeljünk arra, hogy nyílt lánggal vagy más, gyulladást előidézni képes eszközzel ne érintkezzen a párlat!

A főzéskor különböző ­rossz ízű, sőt, veszélyes anyagok keletkeznek (köztük metil-alkohol), ezeket nagyon fontos különválasztani, s ehhez megfelelő rutin szükséges!

A csonthéjas gyümölcsökből készült párlatoknál semmiképp ne használjunk megfelelő magozás nélkül gyümölcsöt, mert a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségű, az egészségre súlyosan káros hidrogén-cianid és etil-karbamát kerülhet a cefrébe.

A tárolás sem mindegy

A kész párlatot sokan a jól bevált üvegpalackok helyett fém- vagy műanyag edényben tárolják, pedig az alkohol bizonyos fémeket és a műanyagot is oldhatja, így káros anyagok kerülhetnek a szervezetünkbe (már az alkoholon túl – a szerk.) A legbiztonságosabb és legegyszerűbb megoldás az alaposan megtisztított üvegpalack – tájékoztat a Pálinka Nemzeti Tanács.

SzT

Forrás: www.haon.hu