Tavaly a koronavírus és a karantén ideje alatt nőtt az alkoholfogyasztás

Alkoholból idehaza 10 százalékkal fogyott több 2020-ban, mint az előző évben. 2019-hez képest nézve februárban 75, márciusban pedig majdnem 50 százalékkal nőtt az alkoholfogyasztás.

Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester is ezt tapasztalta, aki a napokban szerzett gyümölcspálinka- gyártó szakképzést. A „Polgi pálesz” a család és a barátok egyik kedvence.

„Ha még sokáig tart ez a koronavírus, esküszöm, nekem segítségre lesz szükségem: minden este megiszok három sört és pár felest. Korábban azért ez nem volt így” – már tavaly tavasszal, a koronavírus kezdetén baráti körben több helyen is elhangzott, hogy a home office, s a karantén bizony az otthoni alkoholfogyasztást is növeli.

A NAV az egyes jövedéki termékek fogyasztására

vonatkozó friss statisztikája ezt beigazolta: eszerint 2020-ban alkoholból idehaza 10 százalékkal fogyott több, mint az előző évben. 2019-hez képest nézve februárban 75, márciusban pedig majdnem 50 százalékkal nőtt az alkoholfogyasztás. A miniszterelnök néhány hónapja jelentette ki: értelmezése szerint a pálinka alapvető élelmiszernek minősül.

„Világ életemben szerettem a jó pálinkát, elsősorban a házit. Amikor megláttam, hogy lehetőség nyílik OKJ-s képzésen gyümölcspálinka-gyártó képesítés megszerzésére, tudtam, hogy ezt nekem találták ki” – emlékezett Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester, aki a napokban vehette át az oklevelét, s poénból süti el, hogy „végre van egy rendes szakmám”. A településvezető évek óta készít házi pálinkát a faluban és a balatoni telkén termesztett gyümölcseiből.

„Az Irsai, a törköly, a barack

vagy éppen a fügepálinka nagy büszkeségem. Fel is címkéztem a különböző fajtákat, „Polgi pálesznek” kereszteltem, bár kereskedelmi forgalomba nem kerül, a család és a barátok körében viszont általában nagy sikernek örvend.”

Nagy Imre Attila szerint egyértelműen érezhető volt, hogy a vírus és a karantén ideje alatt megnőtt a házi pálinka-fogyasztás is, bár ő azért mértékkel itta a saját nedűjét. Úgy tervezi, hamarosan beruház a legnagyobb elérhető üstbe, egy 100 literes egylépcsős pálinkafőzőbe, mely az eddig 30 literesét válthatja ki, s amibe a cefre kerülhet.

 

Forrás: blikk.hu

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül