Mintegy száz mintát értékelt a szakavatott zsűri az ötödízben megrendezett komlói pálinkamustrán. A pálinkák nélkülözhetetlen kísérői, a kiváló pogácsák sem hiányozhattak a mustráról.

A Hotel Béke sörkertjében rendezték a 6. Nemzetközi Pálinka, Likőr és Pogácsa Mustra eredményhirdetését. A szaktekintélyekből álló – Bolyhos László, Gyenesei István és Trepák János által fémjelzett – zsűri 101 mintát értékelt.

Páva Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület alelnöke, a mustra főszervezője köszöntőjében a rendezvény fél évtizeddel ezelőtti indulására emlékeztetett. Köszönetét fejezte ki – a Gyulai Pálinka Fesztiválon hat alkalommal első díjat nyert – dr.Gyenesei Istvánnak, aki évente több alkalommal tart előadást Komlón a pálinkakészítés fortélyairól.

101 mintát zsűriztek

Páva Zoltán elmondta, hogy az idei mustrára 101 minta érkezett, ami bár szám szerint kevesebb, mint az előző évben, ám örömteli, hogy jobb minőségű pálinkák kerültek a zsűri asztalára. Látszik – mutatott rá, hogy a nevezőket érdekli a pálinkafőzés, és ez egyezik a Tisztelet Komlónak Egyesület törekvésével, ami a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítésére vonatkozik.

Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke a számok tükrében értékelte a rendezvényt. Összesen 31 fő adott le mintát, sőt három testvértelepülésről, valamint Albániából és Boszniából is érkezett párlat. Elmondta, hogy idén a likőrök kategóriájában is eredményt hirdetnek. Ebben a kategóriába idén 12 pálinka alapú likőr versengett. Kiemelte, hogy felfelé ívelő pályát fut be a mustrán a minőségi pálinkák mennyisége. A korábbi 50%-ról mára 70%-ra emelkedett az arany-, ezüst- és bronz fokozatot elért pálinkák száma. Mindez minden bizonnyal köszönhető Gyenesei István komlói tanfolyamainak.

Ferenczy Tamás, a Komló Összeköt Egyesület polgármester-jelöltje, a rendezvény fővédnöke jó eredményt kívánva gratulált a résztvevőknek, dicsérte a nívós pálinkamustrát, a profi szervezést, a minősítések szakértelmét.  

A mustrán 27 arany, 24 ezüst és 20 bronzminősítés született. Az elismeréseket Hohn Krisztina, korábbi mánfai polgármester, az Új Kezdet országgyűlési képviselője adta át.

A mustra legfiatalabb mintája egy alig egyhetes feketeribizli-pálinka lett, a legidősebbnek járó címet pedig egy 1984-ben készült körtepálinka kapta.

A legjobb komlói pálinka idén Budi Zoltán nevéhez fűződik

A kategóriák győztesei:

Az zsűri döntése értelmében az idei mustra legjobb pálinkája Gonda Tibor 2018-as szilvája lett. A legjobb “komlói pálinka” címet Budi Zoltán 2018-as ágyas szilvapálinkája érdemelte ki. A kistérség legjobbja Lóga Zoltán feketeribizli-pálinkája lett. A legjobb női pálinka idén Salamon Zsuzsa nevéhez fűződik, aki 2018-as meggypálinkával nevezett a versenyre. A mustra legjobb bányászpálinkája címet Hoffmann Mihály 2018-as szilvapálinkája nyerte.

A legjobb pálinka alapú likőr idén Sipos Mária 2017-es mézes törköly friss meggyágyon elnevezésű párlata lett. A legjobb külföldi párlat Neckartenzlingenből érkezett, Jürgen Schalkhammer nevéhez fűződik.

Kalló Tímea a pogácsák versenyében nyert

A pálinkamustrával párhuzamosan zajlott a pogácsák megmérettetése. A Papp Attila pékmester vezetésével bíráló zsűri a legjobbnak Kalló Tímea lilahagymás pogácsáját tartotta.  Eredményes versenyt zárt Pappné Balogh Viktória is, aki tejfölös pogácsájával arany minősítést és különdíjat is kiérdemelt.

A résztvevők „részeges” pogácsával, sajtos rúddal, hajtogatott túrós pogácsával, túrós pogácsával, paprikás-tejfölös és káposztás pogácsával neveztek a versenyre.

A bejegyzés a komloiujsag.hu cikke alapján készült.