A várossal, illetve Kalocsa történelmi és vallási jelentőségével ismerkedett a Magyar Pálinka Lovagrend egy egész napos protokoll-látogatáson szombaton.

A lovagrend nem környékbeli tagjai elsősorban Szent Miklós itt őrzött ereklyéje miatt érkeztek, hiszen a Mikulás alakját adó későókori püspök – többek között – a pálinkafőzők védőszentje is.

– A Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere, Barabás Attila elmondta, hogy nagy örömmel fogadták el a lovagtársaik, Lakatos Márton és Trepák János Bács-Kiskun megyébe szóló meghívását – számolt be az eseményről a vendéglátó Szent István-templom igazgatója, dr. Mészáros István. A kanonok-prépost utóbbi nevek kapcsán megjegyezte: madarasi és kiskőrösi szeszfőzdék vezetőiről, a szervezet elismert, rangos tagjairól van szó, akik minden évben jelen vannak a kegyhely hagyományos pálinkaszentelő szentmiséjén. – Ők tájékoztatták a lovagrendet arról, hogy itt, a templomban már őrzünk Szent Miklós-ereklyét is; lényegében ez indokolta a látogatást – mondta.

A lovagrend megjelent tagsága előbb az Astriceum Érseki Múzeumot, majd az érseki kastély könyvtárát nézte meg, aztán meghallgatták Leányfalusi Vilmos orgonakoncertjét, a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban, majd az altemplomban lerótták kegyeletüket Szent Asztrik érsek szarkofágjánál. A Szent István-templomba már a Magyar Pálinka Lovagrend egyenruhájában vonultak be, hogy tiszteletüket tegyék Szent Miklós földi maradványainál.

Mészáros István hozzáfűzte: a díszes ereklyetartót többen szerették volna kézbe venni, amire természetesen volt is lehetőségük. A nem idevalósi rendtagok számára Font Sándor országgyűlési képviselő (a rend egyik alapítója) tartott rövid előadást a régióról, míg magáról a történelmi templomról és annak szakrális jelentőségéről a kanonok beszélt.

– Számomra meggyőződés, hogy ezek a lovagok jó hírét viszik Kalocsának, mert így is búcsúztunk, hogy „lesz folytatás”, és számomra ez a legfontosabb – kommentálta a programot Mészáros István.

A Magyar Pálinka Lovagrend tagjait dr. Mészáros István (balról a hatodik) látta vendégül a Szent István-templomban.
Fotó: Szent István Plébánia

Forrás: www.baon.hu