A hétvégén ért véget az „Szőlészet és pincészet” kiállítás a budapesti vásárvárosban, ahol a palinkafozo.hu standján feldíszített főzőüstök fogadták a látogatókat. Az egylépcsős pálinkafőzőkön bronz-, ezüst- és aranyérmek garmada csüngött. A tulajdonosuk pedig egy ember, a Quintessence párlat és pálinkaverseny legeredményesebb magánfőzője Pavlicsek Csaba.

P&P Elég sokan tolongtak a standon, így esélyem sem volt megszámolni, mennyi érmet akasztottak fel a tornyokra.

Egészen pontosan 8 aranyérem, 20 ezüstérem, 16 bronzérem és 2 kategória győztes nagyarany érem.

P&P Mind az ide versenyről valók?

A nagy része igen, de úgy emlékszem, hogy akadt benne „néhány” tavalyi is.

P&P Nem ez volt az első év, hogy te lettél a Quintessence párlat- és pálinkaversenyen a legeredményesebb magánfőző.

Elsőre 2014-ben sikerült ezt a nemes címet elnyernem három arany-, egy ezüst és egy bronzéremmel. Következő évem nem volt  ilyen sikeres. Nem született sem aranyérem, se legjobbnak járó díj. Be kellett látnom, hogy nem mindig és mindenen kell változtatni. Ha valami egyszer már bevált és jó, akkor aszerint kell folytatni. Az akkori próbálkozás megmutatta számomra hogy nem csak kísérletezni kell, mert a korrekt kiértékelés legalább is nagyon fontos. Ennek köszönhetően 2016 és 2017 után most 2018-ban sikerült elnyernem a legjobb magánfőző címet.

Pavlicsek Csaba Takács Lászlótól, az Ongai Kulturális Egyesület elnökétől veszi át a legjobb magánfőzőnek járó elismerést

Pavlicsek Csaba Takács Lászlótól, az Ongai Kulturális Egyesület elnökétől veszi át a legjobb magánfőzőnek járó elismerést

P&P Mennyi párlattal készültél a versenyre?

Idén 48 tételem volt. De nagyon fontos elmondani, hogy nem a nevezett párlatok mennyisége után nyeri el az adott illető a címet. Hanem az erre kialakított pontszámítás alapján, amiben az első 5 legjobb érmet számítják bele. Holtverseny esetén pedig nézik a következő legjobb eredményeket. Ezt sokan nem értik ma sem, inkább támadják a másikat. Hiába nevez bárki is akár száz tétellel, ha azokkal csupán két bronzérmet nyer. Abból bizony még nem születik ilyen eredmény. Nyolc aranynál is el lehet csúszni, és „legyőzhet” bennünket a másik! Éppen ezért fontos és külön nagy dolog, ha nagyarany díjakból is elnyer egy-kettőt az ember! 😊

Pavlicsek Csaba sajmeggy illetve a fekete faeper párlataira a legbüszkébb

P&P A közel félszáz tétel igen meglepő szám ahhoz képest, hogy Te nem egy nagy kereskedelmi főzde vagy pálinkamanufaktúra tulajdonosa vagy. Ezek szerint, sokféle gyümölccsel kísérletezel.

Így van. A kísérletezés, a folyamatos képzés, a fejlesztés és fejlődés a filozófiám. A párlatok stílusának kialakítása is évekbe telt és még mindig formálódik. De most már kijelenthetem, hogy felismerhetőek a pálinkáim, párlataim.

P&P Bár szarvasgomba-ággyal  sokan próbálkoztak az elmúlt években is, átütő sikert nem értek el vele a bírálóknál. Te minek köszönheted a sikeredet?

Igazából szarvasgomba párlattal még én sem találkoztam sehol. Leginkább az ágyazásra szokták használni. Elég meredek minőséget lehet elérni vele – igaz,  nagyon kevesen szeretik. Azonban izgalmas tud lenni, ha az alappárlat jó. Ha az nem megfelelő, akkor sajnos ez az aromatika rendkívül felerősíti a hibákat.

Én is kétféle módszerrel kísérleteztem. Az első..na az első az nem vált be. 🙂 A másodiknál a tudományos alapokra helyeztem a hangsúlyt. GCMS módszer volt az alapja, s legfőképpen az, hogy a szarvasgombában található gyümölcsös molekulákat megismerjem. Ezen gyümölcsöknek megfelelően egy házasítást készítettem alapnak, ebben – a megadott hőfokon és megadott fény viszonyok – mellett macerálva a szarvasgombát. Majd következet az újradesztillálás.

Összességben elégedett lehetek, de továbbra is az arany a cél. Remélem jövőre is kísérletezhetek majd és akkor még jobb eredményt érhetek el.

P&P Inkább pálinkák vagy párlatok készítész?

Törvényileg csak párlatokat készíthetek. Azonban úgy gondolom, hogy valójában az is pálinka, amit készítek, hiszen magyarországi gyümölcsből készül. Idén volt először, hogy mandarinpárlatot készítettem. Ez aranyérmes is lett . De a „repertoárban” megtalálható a bodza illetve lila orgona virággal is.

P&P Melyikre vagy a legbüszkébb? Melyik tartod a legkülönösebbnek?

Legjobban a két nagydíjas termékre, a sajmeggy illetve a fekete faeper párlatokra vagyok a legbüszkébb. Nagyon nehezen lehet hozzájutni ezekhez a gyümölcsökhöz, nagyon nehéz az erjesztésük és a lepárlásuk is odafigyelést igényel. Hét éven át kerestem, kutattam, hogy megfelelő minőségben tudjam beszerezni, illetve szedni mindkét gyümölcsöt. De úgy gondolom, megérte.

P&P Mik az idei terveid? Min töröd most a fejedet?

Pavlicsek Csaba: idén nagy meglepetések születhetnek

Idén számos vadonatúj dologba kezdek. Olyan technológiákkal próbálkozom, melyek még nincsenek Magyarországon. Tervezek tanulmányutakat is nyári szezonban Európán belül. Meglátjuk, mi sikerül belőle. Ám ha minden összejön úgy, ahogy gondolom, akkor nagy meglepetések is születhetnek.

P&P Azt eláruljuk rólad, hogy nem csak pálinkát főzöl, hanem bírálsz is és versenyt is szervezel. Mennyi időd marad idén a kísérletezésre?

Igazából ez mind-mind egybe fonódik. Sose állok meg. A tanulmányaim, a szakmám és a munkám mellett minden nap csak ezzel foglalkozom. Mondhatni csaknem 20 órát. Kijelenthetem, hogy szerencsés vagyok, mert szeretem amit csinálok.

P&P Akit érdekel, milyen az egyik legsikeresebb magánfőző pálinkái, hol kóstolhatják vagy vásárolhatják meg azokat?

Vásárolni sajnos nem lehet, mert nem törvényes. De kóstolásra, oktatásra mindig van lehetőség a főzdében Perkátán. Nyáron indul egy tanfolyamom is, ahova 10 főt tudok fogadni. Erről hamarosan több részletet is elárulhatok

Pavlicsek Csaba egy egytornyos lepárlóval lett az ország legjobb megánfőzője

Pavlicsek Csaba ezzel az egy egytornyos lepárlóval lett az ország legjobb megánfőzője. Mellete Ladi Csaba a lepárló egyik tervezője.