A pálinka készítése egyszerre tudomány, szakma és művészet.
A jó pálinka nemcsak nemes ital, de valódi gazdasági érték, idegenforgalmi vonzerő is. A pálinkafőzdék munkát, megélhetést adnak, miközben innovatív megoldásokat keresnek, hogy biztosítsák a minőséget. A pálinka készítése egyszerre tudomány, szakma és művészet – mondta többek között dr. Nagy István agrárminiszter az Ongai Kulturális Egyesület által rendezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdető gáláján szombaton Debrecenben a Kölcsey Központban.
A 2023. évi Quintessence versenyre
idén 1763 minta érkezett. Voltak jelentkezők Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és most először Vietnámból is.
A háromnapos zsűrizés során egy 27 fős nemzetközi bírálócsapat formált véleményt a desztillátumokról. Takács László versenyigazgató, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke felidézte, hogy 2010-ben az első megméretésére 41 tétellel neveztek. Idővel kinőtték a borsodi kistelepülést, és idén immár második alkalommal gyűltek össze ünnepelni az első számú hungarikumot, valamint készítőiket Debrecenben. nevezők is.
![aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRlNGE1M2RkNmJhYTQ4NzM4ZGNjZTQ2ZDhiMThlZWE5[1] 1 csepp pálinka](https://scontent.fbud7-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/326127993_3393792870840740_4605922660021231731_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=QuaKPJL-p00AX9X6bbw&_nc_ht=scontent.fbud7-3.fna&oh=00_AfDp6auUx5qGZht_zkcEoEeuL7vtrCj6EecfnnZeZqskKw&oe=63F52D6D)
A jelenlévők egy kisfilmből megismerhették az értékelés folyamatát, mely az egyesület által fejlesztett 100 pontos bírálórendszer és -szoftver segítségével zajlott. Mint kiderült, minden pálinkát egymástól függetlenül legalább hat ítész minősít, nézik a technológiai tisztaságot, az illat- és ízintenzitást, a gyümölcskaraktert, tartósságot, szájérzetet, a harmóniát, valamint az eleganciát.
A délután a pálinkák és párlatok ünnepélyes eredményhirdetésével folytatódott, majd a kereskedelemben kapható aranyérmes pálinkák társadalmi zsűrizése után jött a fogadás és a pálinkabál.
- Quintessence – 2023 legjobb ongai pálinkája/párlata: Sóvári Károly – Fekete berkenye Quintessence – 2023 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja: Vértes Tibor
- Quintessence – 2023 legjobb bérfőzdéje: Mámor Pálinkaház – Felsőzsolca
- Quintessence – 2023 legjobb női magánfőzője: Tóthné Varga Erzsébet
- Quintessence – 2023 legjobb magánfőzője: Vass Csongor
- Quintessence – 2023 legjobb bérfőzetője és főzdemestere: Guba Krisztián (bérfőzető) és Nyilasi Béla (főzdemester)
- Quintessence – 2023 legjobb magán és bérfőzetett párlata: Szász Gábor – Orange Red kajszibarack
- Quintessence – 2023 legjobb pálinkája: Sáppusztai Pálinkafőzde – Piros Vilmoskörte
- Quintessence – 2023 legjobb kereskedelmi főzdéje, egyben a verseny győztese: 1 Csepp Pálinka Kft.
Forrás: boon.hu
Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az.
www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül