A pálinka készítése egyszerre tudomány, szakma és művészet.

A jó pálinka nemcsak nemes ital, de valódi gazdasági érték, idegenforgalmi vonzerő is. A pálinkafőzdék munkát, megélhetést adnak, miközben innovatív megoldásokat keresnek, hogy biztosítsák a minőséget. A pálinka készítése egyszerre tudomány, szakma és művészet – mondta többek között dr. Nagy István agrárminiszter az Ongai Kulturális Egyesület által rendezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdető gáláján szombaton Debrecenben a Kölcsey Központban.

A 2023. évi Quintessence versenyre

idén 1763 minta érkezett. Voltak jelentkezők Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és most először Vietnámból is.

A háromnapos zsűrizés során egy 27 fős nemzetközi bírálócsapat formált véleményt a desztillátumokról. Takács László versenyigazgató, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke felidézte, hogy 2010-ben az első megméretésére 41 tétellel neveztek. Idővel kinőtték a borsodi kistelepülést, és idén immár második alkalommal gyűltek össze ünnepelni az első számú hungarikumot, valamint készítőiket Debrecenben.​ nevezők is.

1 csepp pálinka

A jelenlévők egy kisfilmből megismerhették az értékelés folyamatát, mely az egyesület által fejlesztett 100 pontos bírálórendszer és -szoftver segítségével zajlott. Mint kiderült, minden pálinkát egymástól függetlenül legalább hat ítész minősít, nézik a technológiai tisztaságot, az illat- és ízintenzitást, a gyümölcskaraktert, tartósságot, szájérzetet, a harmóniát, valamint az eleganciát.

A délután a pálinkák és párlatok ünnepélyes eredményhirdetésével folytatódott, majd a kereskedelemben kapható aranyérmes pálinkák társadalmi zsűrizése után jött a fogadás és a pálinkabál.

  • Quintessence – 2023 legjobb ongai pálinkája/párlata: Sóvári Károly – Fekete berkenye Quintessence – 2023 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja: Vértes Tibor
  • Quintessence – 2023 legjobb bérfőzdéje: Mámor Pálinkaház – Felsőzsolca
  • Quintessence – 2023 legjobb női magánfőzője: Tóthné Varga Erzsébet
  • Quintessence – 2023 legjobb magánfőzője: Vass Csongor
  • Quintessence – 2023 legjobb bérfőzetője és főzdemestere: Guba Krisztián (bérfőzető) és Nyilasi Béla (főzdemester)
  • Quintessence – 2023 legjobb magán és bérfőzetett párlata: Szász Gábor – Orange Red kajszibarack
  • Quintessence – 2023 legjobb pálinkája: Sáppusztai Pálinkafőzde – Piros Vilmoskörte
  • Quintessence – 2023 legjobb kereskedelmi főzdéje, egyben a verseny győztese: 1 Csepp Pálinka Kft.

Forrás: boon.hu

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül