Megszokhattuk már, hogy a kedvezőbb feltételek miatt érdemes lehet Szlovákiában céget működtetni, autót venni, s most lehet, hogy eljön az olcsó szlovák pálinka ideje is.
A Bumm.sk beszámolója szerint szlovák képviselő új törvényjavaslatot kíván benyújtani, mellyel legálissá tennék a pálinkafőzést Szlovákiában.

A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy északi szomszédaink ugyan kötelezően ellenőrzött és hitelesített eszközökkel, azonban újra legálisan főzzenek pálinkát. A képviselők szerint a lakosok nagy része rendelkezik gyümölcsössel, vagy gyümölcsfával a kertjében, így a terméséből gyakran főznek saját használatra pálinkát – illegálisan. 

A jelenlegi törvények szerint erre csak a regisztrált szeszfőzdékben van lehetőség, ami a különböző adók és járulékok miatt nagyon drága. Ezen változtatna a szlovák pálinka-szabadságharc: a javaslat szerint az ellenőrzött, hitelesített eszközökkel legálisan főzött 50 liter, saját használatra készített pálinka után ne kelljen semmit fizetni. Míg a szlovák kormánynak ez nem jelenteni valódi kiesést, addig a házi pálinkafőzők biztonságán és minőségén sokat javítana a hitelesített főzőkkel történő legális a szeszfőzés.