A házi pálinka főzés 7 lépése  

Ismerd meg a házipálinka főzés 7 lépését a Partyőrség | Pálinkakommandó infografikája révén
Ismerje meg Ön is a házipálinka-főzés 7 alapvető lépését! Szóljon hozzá vagy kérdezzen a lépésekről, ossza meg velünk két kupica házipálinka után bátran véleményét! 

  • Pálikát gyümölcsből főzhetünk

A pálinkafőzéshez válasszunk  Magyarországon termesztett  vagy vadon termett, nagyjából 85-90%-ban érett, aromagazdag, egészséges gyümölcsöt! Olyat, amit mi magunk is megennénk! Az éretlen gyümölcsből jóval kevesebb és gyengébb minőségű pálinka készíthető.

  • A házipálinka-főzés a gyümölcsválogatással kezdődik

Távolítsuk el a gyümölcs közé keveredett faleveleket, ágakat, szennyező anyagokat! Válogassuk ki a penészes, fonnyadt terméseket! Öblítsük le a felületi szennyeződéseket és szabaduljunk meg a birs „szőrétől”! Így elkerülhető, hogy a cefre „megfertőződjön”, tönkre menjen. A tiszta víz a pálinkakészítésben nagyon fontos szerepet játszik.

  • Pálinkacefre-készítése: a gyümölcsaprítás és magozás

A gyümölcs darabolásával, a gyümölcshús „feltörésével” segíthetjük a cefre erjedésének megindulását. A magozás szinte minden esetben javalt, bár bizonyos pálinkafajták aromája csak úgy teljesedhet ki, ha a magból csekély mennyiséget visszateszünk az előkészített cefrébe.  A birset érdemes részben vagy egészben megfőzni

  • Házipálinka cefre 

A cefre forrása során a cukorból alkohol lesz. Ezt a folymatot segíthetjük élesztő hozzáadásával, a megfelelő pH érték beállításával, szükség szerint pektinbontó és habzásgátló stb. adalékokkal. Fontos, hogy sem cukrot, sem  mézet nem adhatunk a cefréhez. A légmentesen lezárt, saválló  edényekben az erjedés nagyjából 10-12 napig tart.

  • Házipálinka-lepárlás (házi pálinka főzés)

Az ízletes gyümölcsből zamatos cefre, a cefréből alkohol, az alkoholból pedig párlat lesz. S ha mindent jól csináltunk, akkor a gyümölcs íze, a karaktere és illata a nyers pálinkában is érezhető. Ha hibáztunk, akkor a nem kivánatos anyagok, ízek és illatok is előjönnek a párlatban.

  • A Házipálinka pihentetése

A nyers pálinkát 4-8 hétig pihenni hagyjuk. Ez idő alatt a párlatban lévő ízek összeérnek és kialakul az íz és az illat harmóniája. Desztillált víz segítségével beállíthatjuk a párlat alkoholfokát. A pálinkát fajtaazonos gyümölcságyon három hónapig is érlelhetjük, illetve tölgyfahordóban nemesíhetjük. Kísérletezhetünk pálinkák házasításával is

  • A házipálinka palackozása

Hogy a pálinka megőrizze zamatát, tárolhatjuk üvegpalackban, illetve rozsdamentes edényben. Műanyag kannában vagy flakonban csak rövid ideig, pl. szállításkor tároljuk, különben a pálinka átveszi a műanyag ízét. Csonthéjasból készült párlatot érdemes  sötét üvegben, sötét helyen tárolni. Az üveget egyedi pálinkás címkével tehetjük vonzóbbá.

Az infografika megtekinthető eredeti méretben az alábbi linken is: Házipálinka-főzés infografikaA Pálinkák és Párlatok online pálinkázó főtámogatója a


 Partyőrség | Pálinkakommandó

Ha ízletes pálinkát szeretne venni, 
kóstolni, főzni vagy főzetni.