A szatmári szilvánk és a szabolcsi almánk is etalon lett a magafajta gyümölcspálinkák között.

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendet öt tagja (Gönczi András, Lakatos Tibor, Cservenyák László, Galambos Béla, Csobolya Attila) képviselhette az Országházban megtartott díjátadó gálán.

A rendezők által kért ötfős kontingenst tisztességgel kitöltve, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend küldöttsége méltón képviselte a tarpai székhelyű egyesületen túl a megyét is június 20-án az Országházban, a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny eredményhirdető gáláján.

Ez a verseny a szakma legkomolyabb megmérettetése, ahol többlépcsős rendszerben értékelik a tételeket. A pálinkákat – a többi hazai versenytől eltérően – analitikai vizsgálatnak veti alá a NÉBIH. A 45 pálinkaház 333 nevezett termékéből ezen a rostán kettő nem felelt meg az élelmiszer-biztonsági előírásoknak. A vizsgálat után az érzékszervi bírálaton választották ki, melyik pálinka lesz az országos bajnok. Minden pálinkáról készült szakmai jellemzés a főzdék számára. A Magyarország Legjobb Pálinkája 2019 címet a soproni 1 Csepp Pálinka Fekete berkenye pálinkájának ítélte oda a versenybíráló bizottság.

– Jó volt szatmár-beregi pálinkalovagnak lenni a gyönyörű felsőházi teremben, ahol székhelyünk kereskedelmi főzdéje, a lovagtárs Várady György vezette Tarpa Manufaktúra zászlóshajóterméke, a Tarpa Szatmári szilvapálinka champion lett a legjobb a szilvák között is, továbbá 2 aranyat is kasszírozott. A Várda-Drink pálinkafőzde két aranya – Kulacs Fürtös meggy és Exclu­sive málna – mellé begyűjtött 6 ezüstje és 6 bronz­érme is önmagáért beszél, és ugyancsak pálinkalovag főzőmesterét, Csobolya Attilát dicséri. Másik lovagtársunk, Simon László főzőmester keze nyomát viseli a Panyolai Szilvórium főzde bronzéremmel díjazott Panyolai Elixír Fürtös meggy pálinkája – számolt be „lovagiasan” az országházi küldetésről az egyik résztvevő, dr. Cservenyák László múzeumigazgató, pálinkalovag.

A bőség zavara

A hazai pálinkás viszonyokra jellemzően az előző napon, ­június 19-én egy másik országos pálinkaverseny eredményeit hirdették ki a fővárosban. Ez volt a Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2019. évi, immár ötödik megmérettetése. Az idei programra 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé.

Az Agrárminisztérium által kiírt verseny médiában közzétett eredményeiből számunkra szintén örvendetes sikerekről értesülhettünk: A Tarpa Manufaktúra 3 terméke lett Pálinkakiválóság, közülük egy – a Tarpa Szatmári szilva – TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott. Örülhetünk a szintén Szatmár hírét öregbítő, ököritófülpösi Matheus Pálinkaház sikerének is: két Pálinkakiválóság címük mellett egy TOP Pálinkakiválóság címet is hazavihetett kóser-érlelt almapálinkájuk. A Várda-Drink 6 terméke lett Pálinkakiválóság, közülük egy – a Kulacs Szabolcsi almapálinka – TOP Pálinkakiválóság címet nyert.

Idén először választották ki a TOP Pálinkakiválóságok közül az Agrárminisztérium pálinkáját. A címet a Márton és Lányai Pálinkafőzde Magyar kajszibarack pálinkája érdemelte ki.

A bejegyzés a szon.hu cikke alapján készült.