A szigorú pandémiás szabályok enyhültek, így a lovagok végre elbírálták a múlt őszi versenymintákat.

Közel ötven mintát bírált el a lovagrendi zsűri április 10-én a Szatmári Múzeumban, ahová még a múlt esztendő októberében nevezték be pálinkáikat a párlatverseny résztvevői. Felmerülhet a kérdés: miért vártak eddig? Nos, a pandémia miatt csak most, a szigorú járvány­ügyi szabályok enyhítését követően nyílt biztonsággal lehetőség a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend évenként szokásos, 2020. esztendei versenyének bírálatára, eredményhirdetésére. 

Sokat tudó nemtudom

Az összességében kiváló minőségű versenyminták értékelését ezúttal is három kategóriában végezte el a zsűri, amelynek szakmai irányítói olyan országosan ismert szakemberek voltak, mint a szakmai tanfolyamokon pálinkakészítők százait kiképző dr. Cservenyák László, a lovagrend soros elnöke, az elismert pálinka-ezermesterként és bírálóként is országos hírnevet szerzett Csobolya Attila, a lovagrend főpohárnoka és egyben Tivadar polgármestere, Danó Sándor, a lovagrend elnökségének tagja.

A három aranyérmet két, magánfőzőként jeleskedő versenyző nyerte el. A minőségi párlatok iránti elkötelezettségét már több országos versenyen is bizonyító nyírgyulaji Szőllősi Kristóf szatmári szilva kategóriában elképesztő nemtudom szilvájával és szabolcsi alma kategóriában florinaalma-pálinkájával is lenyűgözte a zsűrit, így két I. helyezést is nyert. Az egyéb párlatok kategóriában az oroszlánkörmöket eddig alig villantó nyíregyházi Gincsai András meggypálinkája érdemelte ki a kvázi aranyérmet jelentő I. helyezést.

Megkönnyebbültek

– Egy idő óta már egyre inkább nyomasztott minket a tavalyi párlatverseny méltó, a versenyzők várakozását is végre kielégítő, eredményeket is hirdető befejezése. Ám ahelyett, hogy lanyhult volna a Covid–19-járvány, idén egy még erősebb harmadik hullámmal támadott. Az egészségünknél fontosabb nincs, ezért újra el kellett halasztanunk a zsűrizést. Most végre enyhíthettek az illetékesek a szigorú pandémiás szabályokon, így mi sem vártunk tovább

Összehívtam a zsűrit, és elvégeztük a párlatok bírálatát, mondhatom, mindannyiunk megkönnyebbülésére. Reméljük, az idén ősszel már lehetőségünk nyílik Tarpán a hagyományos Újpálinka Ünnep megrendezésére, s ott az idei párlatversenyünk méltó eredményhirdetésére – fogalmazott az „aranyos” díjazottakról a Kelet-Magyarország szerkesztőségének nyilatkozó dr. Cservenyák László, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend elnöke.

Forrás: GB | szon.hu

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül