Debrecenben gyűltek össze a Kárpát-medence legjobb pálinkafőzői

 A jó pálinka nem csak nemes ital, de valódi gazdasági érték, idegenforgalmi vonzerő is. A főzdék munkát, megélhetést adnak, miközben innovatív megoldásokat keresnek, hogy biztosítsák a minőséget. A pálinka készítése egyszerre tudomány, szakma és művészet – mondta Dr. Nagy István agrárminiszter a XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdető gáláján szombaton a Kölcsey Központban. A Kárpát-medence legnagyobb pálinka megmérettetésére idén 1763 minta érkezett. Akadtak jelentkezők Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és most először Vietnámból. 

A Quintessence háromnapos zsűrizése során egy 27 fős nemzetközi bíráló csapat formált véleményt a desztillátumokról.

Takács László versenyigazgató, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke felidézte, hogy 2010-ben a szervezet megméretésére 41 tétellel neveztek. Idővel kinőtték a borsodi kistelepülést, majd a Lillafüredi Palotaszállót és idén második alkalommal gyűlnek össze ünnepelni az első számú hungarikumot, valamint készítőiket Debrecenben.

A jelenlévők egy kisfilmből megismerhették az értékelés folyamatát, mely az egyesület által fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver segítségével zajlott. Mint kiderült, minden pálinkát egymástól függetlenül legalább hat ítész minősít, nézik a technológiai tisztaságot, az illat- és ízintenzitást, a gyümölcskaraktert, tartósságot, szájérzetet, a harmóniát, valamint az eleganciát.

Támogatják a terveket

Az agrárminiszter portálunk kérdésére elmondta, nála a szilvánál kezdődik a pálinka. Mint mondta, szülővárosa, Újfehértó büszkesége a meggy jól szerepel versenyeken, de a térségben maradva a szabolcsi és a derecskei almát is kiemelte.

– A gyümölcstermesztés fontos vidékfejlesztési feladatunk, igyekszünk úgy összeállítani a pályázatokat és egyszerűsíteni azokat, hogy az ültetvények minél korszerűbbek lehessenek, ellátva öntözőberendezéssel, jéghálóval, kordonrendszerrel. Ebben a térségben a gyümölcstermesztés az egyik legmeghatározóbb mezőgazdasági ágazat, nagyon sokan élnek az almatermesztésből és erre vigyáznunk kell. Ezt szolgálja az újfehértói gyümölcsfeldolgozó, ami lehetővé teszi, hogy minél több termés étkezési almaként találjon piacra.

Nagyon büszkék vagyunk a derecskei gazdaságban zajló szakmai munkára és szeretnénk, hogy minél több hasonló legyen az országban.

Soha nem látott mértékű forrás áll rendelkezésre

2027-ig a magyar gazdák számára a beruházásaikhoz, többek között az ültetvénytelepítésekhez is. A kormány történelmi léptékű döntése szerint a vidékfejlesztési pillérhez minden száz forintból nyolcvanat a nemzeti forrás biztosít. Nincs másik ilyen ország Európában. Épp azért léptük meg, hogy segíthessük a generációváltást, a versenyképes magyar gazdaság fölépítését, a hozzáadott érték növelését, a gazdák jövedelemszerző képességét amellett, hogy egy zöldebb, fenntarthatóbb gazdaságot hozzunk létre. Több mint 5300 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaságot megújítsuk – fogalmazott. Úgy zárta a beszélgetést: mindenkinek, akinek terve van, a következő négy évben megvalósíthatja.

Nagydíjak:

„QUINTESSENCE – 2023 legjobb ongai pálinkája/párlata”: Sóvári Károly Fekete berkenye
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja” Vértes Tibor
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb bérfőzdéje” Mámor Pálinkaház – Felsőzsolca
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb női magánfőzője”: Tóthné Varga Erzsébet
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb magánfőzője”: Vass Csongor
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb bérfőzetője és főzdemestere”: Guba Krisztián (bérfőzető) és Nyilasi Béla (főzdemester)
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb magán és bérfőzetett párlata”: Szász Gábor – Orange Red kajszibarack
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb pálinkája”: a Sáppusztai Pálinkafőzde – Piros Vilmoskörte
„QUINTESSENCE – 2023 legjobb kereskedelmi főzdéje, egyben a verseny győztese”: 1 Csepp Pálinka Kft.

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül