A programsorozattal arra emlékezik a kis település lakossága, hogy 1606-ban Szatmár megye nemessége itt fogadta Bocskai István fejedelmet.

A Bocskai Kulturális Napok az az esemény, amely alkalmával még a határok is megnyílnak! Igaz ez átvitt értelemben, hisz a határ mindkét oldalán várják az érdeklődőket, de igaz az előbbi kijelentés a szó legszorosabb értelmében is.

Szárazberek és Garbolc ugyanis két egymás melletti település, alig néhány kilométerre egymástól, a hétköznapokban azonban egy szigorúan ellenőrzött államhatár választja el őket egymástól. Épp ezért számít különleges eseménynek az immár 12. alkalommal megrendezésre kerülő Bocskai Kulturális Napok, amely ideje alatt még a határok is megnyílnak, a szomszédok ismét egymásra találhatnak. Mutatjuk az augsztus 10-11. között megszervezett esemény teljes ütemtervét.

Szombat

09:00 (román idő) Kispályás (6+1) amatőr futtbal torna a libaréti pályán – jelentkezni Csukat Arninál lehet – Tel: 0747-932415

10:00 – 18:00 (román idő) Határnyitás (Szárazberek – Garbolc)

Vasárnap

09:00 – 23:00 (román idő) határnyitás (Szárazberek-Garbolc)

10:00 (magyar idő) Hálaadó istentisztelet és állampolgársági eskütétel. Helyszín: Garbolci református templom

Az alábbi események már román időszámítás szerint vannak feltüntetve

12:45 Bocskai István fejedelem mellszobrának megkoszorúzása – Szárazberek

13:10 Meghívott vendégeink fogadása

A bogrács ételek versenyének kezdése és a pálinka minták számbavétele (A bogrács ételek- és pálinka versenyre nevezők augusztus 10-ig jelezzék ügyeskedő szándékukat- illetve a szövetkezeti boltba vigyenek fél liter szíverősítőt)

Kerti tevékenységeink gyümölcseinek és zöldségeinek kiállítása (a református parókián gyűjtik augusztus 10-ig)

14:45 Köszöntők és folklór műsor a Szárazberki Hármas Határ Egyesület és annak társszervezetei előadásában (Pusztadaróci Vadrózsák, Szatmár Megyei Szamoshát Néptáncegyüttes, Mikolai Gyöngyösbokérta, Zajtai kórus

16:40 Szárazberki Black Angels, Szárazberki Zumba Girls Team

17:00 – „A falu Toldi Miklósa” – erősember vetélkedő

„Mézgáék a nyeregben” – családi vetélkedő

18:00 Gergely Róbert koncert

19:00 „Ádám és Éva” tréfás és pajzán népi történetek – Méhes Kati művésznő

19:40 Eredményhirdetések

20:00 Utcabál „Trió Zenekar Szatmárnémeti”

22:00 Tombolasorsolás és a lampionok felengedése.

Az eseményen részt vesznek a „Lázári Tűzoltók”, a „Maurer Alapítvány” és csapata egészségügyi szaktanácsadással szolgál.

Forrás: szatmar.ro