A kora nyári gyümölcsök után most a sárgabarackból készült cefréket viszik a szeszfőzdékbe azok, akik szeretik, ha van otthon pálinkájuk. Az általunk megkérdezett főzdék tulajdonosai elmondták, a tavalyi mélypont után – amikor nagyon kevés volt a gyümölcs – bizakodva indultak neki a bérfőzésnek.

A kölesdi Berényi István, aki az egyik legrégebb óta működő üzemet vezeti a megyében azt mondta, hogy míg pár éve huszonötezer liter pálinkát főztek ki nála, addig tavaly ennek csak a tizedét. Ennek oka, egyrészt, hogy akkor kevés sárgabarack termett, másrészt egyre többen főznek ki otthon cef­rét. Megváltoztak a szokások is. Többen kisebb tételeket főzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfőzdés vállalja. A megrendelők egyébként jó minőségre vágynak, amit a házi előállítással nem biztos, hogy elérnek. Ez egy szakma, amihez érteni kell és nem lehet könyvekből megtanulni, tette hozzá a szakember. Idén Kölesden is több megrendelésre számítanak, hiszen a kajsziból rekordtermés volt. Már most sokan jelezték, hogy bérfőzetni szeretnének.

A gyakorlatban, aki bérfőzetni szeretne, azzal számolhat, hogy legfeljebb 86 liter, 50 fokos pálinkáért literenként 835 forint jövedéki adót kell fizetnie, amelyhez hozzájön még a munkadíj. Amennyiben ennél nagyobb mennyiségre tart valaki igényt, akkor literenként 1670 forint jövedéki adóval kell kalkulálnia, amelyhez szintén hozzájön a munkadíj. Kölesden ez utóbbi költsége 1450 forint, literenként.

A bérfőzdék tulajdonosai nem nézik jó szemmel az otthoni körülmények között kifőzött pálinkákat. Az egyik ismert pálinkaház tulajdonosa például azt mondta, ugyanaz a pohár pálinka, ami a piacra kerül, három különböző adónem alá tartozik, attól függően, ki állította elő. A kereskedelmi tétel literéért kétszer 835 forintot, a bérfőzetésért 835 forintot, míg az otthon főzöttért egész évben csupán 1000 forintot kell fizetni. És ez utóbbinál nem literenként, hanem a teljes tételért. Ráadásul az otthon főzött nem is kerülhetne piacra, mégis ott köt ki egy része. Kérdés az is, a helyi önkormányzattól ellenőrzi-e bárki is az otthon főzőt. Egyes adatok szerint jelenleg akár negyvenezer pálinkafőző gép is forgalomban lehet, amiből csak tizenegyezer berendezést jelentettek be az önkormányzatoknál.

Tolna megyében nem csak gyümölcsből van sok, de kiváló minőségű pálinkából is. A györkönyi Márton és Lányai Pálinkafőzde kapta az „Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címet magyar kajszibarackból készült pálinkájukért. A Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2014-ben indult, de ezt az elismerést idén adták át először. Márton János, Pálinka Életműdíjas pálinkamester korábban elmondta: büszkeséggel tölti el, hogy elsőként vehette át a tárca különdíját. A Nemzeti Pálinkakiválóságok közé egyébként bekerültek a harci Brill Pálinkaház termékei is.

A bejegyzés a teol.hu cikke alapján készült.