Nem mutat túlzott érdeklődést az otthoni pálinkafőzés iránt a szlovákiai lakosság. Dacára annak, hogy az állam erre a ’90-es évek óta tartó hosszú tilalom elteltével lehetőséget adott, a szükséges engedélyt mindössze tízen váltották ki az országban. Szakemberek szerint az otthoni szeszfőzés törvényessé tételének folyamata túlbonyolított.

Otthoni pálinkafőzésre kizárólag a 21. életévüket betöltött személyek jogosultak, kell, hogy legyen szabványosított pálinkafőzőjük, melyet előre nyilvántartásba kell venni, és a gyártásról előzetesen értesíteni kell a vámhivatalt.

A 2019. január 1-jétől hatályos jogszabály szerint évente legfeljebb 25 liter 100 százalékos vagy 50 liter 50 százalékos alkoholt lehet házilag előállítani, és legfeljebb 100 literes lepárló berendezésben.

„Adott naptári évben legfeljebb 25 liternyi száz százalékos szesz állítható elő, mégpedig kizárólag saját gyümölcsből vagy házilag előállított mézből”

– erősítette meg Stanislav Pacher, a nyitrai vámhivatal igazgatója.

Ha egy háztartásban többen is teljesítik a magánjellegű főzés feltételeit, egy évben akkor is csak 25, illetve 50 liter pálinkát lehet előállítani, miközben az így előállított termék nem kerülhet piaci forgalomba.

Szlovákiában az év elejétől csupán tíz személy regisztráltatta lepárló berendezését, és az előállítás megkezdéséről mindössze négyen tettek bejelentést.
A regisztrált pálinkafőző berendezésekre kötelezően ólomzár kerül. Ha valaki pálinkát akar főzni, írásban kell bejelentenie a vámhatóságnak, és az leveszi az ólomzárat, majd később ismét lezárja a berendezést.

Mindemellett az otthon főzött pálinka után is adózni kell, ami 50 százalékos alkohol esetében literenként 2 euró 70 cent. A törvénysértőket az akár 3 ezer euróra rúgó büntetésen túl, 3 évre eltilthatják az otthoni pálinkafőzéstől.

A Szlovákiai Lepárlóüzemek és Szeszfőzdék Szövetségének tagja, Tomáš Holota szerint a problémát éppen a hazai szeszlepárlással járó jelentős adminisztratív és anyagi terhek jelentik. „Ha már egyszer az embereknek van otthoni pálinkafőzőjük, amelyet azonban sajnos nem tudtak legalizáltatni, mivel azok nem szabványosítottak,

egyszerűen elvesztették az érdeklődésüket az új berendezés vásárlása iránt.

Úgy vélem, hogy továbbra is az eddig is használt és változatlanul törvényellenes pálinkafőzőikben főzik a szeszt” – vélekedik a Szeszfőzdék Szövetségének tagja.

A törvény értelmében az illegális otthoni pálinkafőzést végző személy akár két évnyi szabadságvesztéssel is sújtható.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A bejegyzés az infostart.hu cikke alapján készült.