A gyártók szerint laboratóriumi eredményekkel is igazolható, hogy nincs benne káros sugárzás. A bevételt a katasztrófa miatt hátrányosan érintett régiókra akarják fordítani. Ízre pedig inkább pálinka az Atomik vodka, mint vodka.

Elkészült az első kereskedelmi forgalomba hozott árucikk, ami a csernobili (nemsokára kevésbé) elzárt területen belül készült, írja a BBC: egy Atomik nevű vodka. Az alapanyagok, vagyis a víz és a gabona is a fertőzött területről származik, itt fogott rozstermesztésbe egy társaság – akik amúgy azt figyelték tudósként, hogy talál magára a környezet az 1986-os katasztrófa óta. Az Atomikból származó bevételt a tudósok az Ukrajnában élő azon közösségek megsegítésére fordítanák, akiket még mindig hátrányosan érint gazdaságilag az atomkatasztrófa.

A nagy kérés persze az, hogy az ital radioaktív-e. „Nincs benne több radioaktivitás, mint bármely más vodkában”, mondja Jim Smith professzor, a gyártók közül az egyik. A desztillálás során szerinte az összes méreganyag kiválik a folyadékból. A vodkát aztán lboratóriumban is bemérték, és nem volt állításuk szerint nyoma káros sugárzásnak, minden a határértékek alatt volt.

Ízre inkább pálinka, mint vodka az ital, mondják, akik már kóstolták, gyümölcsösebb, jobban érezni a rozst.

Forrás: hvg.hu