Persze kezdhettem volna a sort az Agárdi Pálinkával vagy Borsos Botonddal (Spiritus Primus), én mégis a c-nél, még pontosabban a Cz-nél ütöttem fel a „pálinkás” ábécémet”. Úgy terveztem, hamarosan a Fejér megyei Szárnak veszem az irányt. A Czetis Ház programok garmadát nyújtja egész évben. Engem azonban leginkább az érdekelt, mit főztek már megint ki Balogh Krisztiánék. A széles kínálatból ugyanis most nekem egy – vagyis két – eseményen akadt meg a szemem.

Gyümölcsnap a Czetis házban

Gyümölcsnap!? Bőven ember súlyban vagyok és ez a legrosszabb fogyókúrámra emlékeztet. Azonnal tárcsáztam, kérdeztem és megnyugodtam: szerencsére szó sincs diétáról. A különleges étterem a pálinkaestek mellett idén nyáron egy- és kétnapos pálinkakurzusoknak ad otthont. Az egynapos gyakorlati képzést „Gyümölcsnapnak”keresztelték , míg a két napos  „Pálinka Cz-től Z-ig” névre hallgat. (időpontok facebook oldalunkon)

A pálinkafőzés rejtelmeit – a gyümölcskiválasztástól az alkoholfok beállításig – nem lehet ilyen rövid idő alatt elsajátítani, a kurzus célja nem is ez. – osztotta meg velem Balogh Krisztián, a Czetis ház főzőmestere gondolatait. – „Egy-egy ilyen nap célja, hogy megmutassuk, mi valójában a pálinka. S abbban is segít, hogy kérdezni tudjunk.” 

Hiszen (majdnem) mindenki főz pálinkát

Otthon vagy bérfőzdében, amatőrként vagy félprofiként. S egyre többen főznek / főzetnek valóban minőségi pálinkát. Ez egy nagyon erős trend. A jó házi pálinka – úgy tűnik – ma már presztizs kérdés. Ezért is fontos, hogy elkerülhessük a cefrézési vagy lepárlási hibákat, leszámoljunk a cukrozással, ráérezzünk az elő- és utópárlat elválasztásának helyes időzítésére. A Czetis ház pálinkakurzusa ebben nyújthat kapaszkodót.

Azt keressük, hogyan lehet a saját párlatuk még ízletesebb

Krisztián szerint ez a változás – legalábbis saját környezetében – kézzel fogható. S valóban, ma már jobban odafigyelünk a gyümölcsválasztásra, 50 helyett 42-43 fokosra állítjuk be a pálinka alkoholfokát, s részben megváltoztattuk a fogyasztási szokásainkat is.

Az olyan klasszikus ízek mellett, mint a szilva, a barack, egyre többen kóstoljuk meg a birs-, a málna-, a meggy- vagy az irsai oliver szőlőpálinkát. De bátran vesszük le a polcról a bogyós gyümölcsökből készült párlatokat, de a bodzát vagy a jó törkölyt is. Szerencsére az új genrációk tagjai is egyre sűrűbben nyúlnak más italok helyett inkább a pálinkához. 
Balogh Krisztián fontosnak tartja, hogy az emberek megtanulják a jó cefre készítésének minden csínját 

– Bár a Czetis ház pálinkakurzusa kiscsoportos foglalkozásnak indult, azonban alkalmanként legalább 8-10 emberre mindig kell számítani. Olyanok, akik már régóta nálunk főzetnek. S olyanok is, akik éppen csak belekóstoltak a „pálinkázásba”, vagy éppen élményajándékba kapták ezt az egy vagy két napot itt nálunk. Kérdeznek, tanulnak, tapasztalnak és mindezt elmondják másoknak is. Délelőtt megismerhetik és feldolgozzák a szezonális gyümölcsöket, délután pedig – a korábban előkészített fajtaazonos cefreből – közösen főzünk pálinkát.  

Krisztián már 2002-ben „megfertőződött”: nála a párlatkészítés immár egy másfél évtizde tartó töretlen szerelem. A Czetis ház pálinkakurzusa pedig egy kiváló lehetőség számára, hogy átadhassa mindent tudását a kurzuson résztvevők. Így ők maguk  is jobb cefrét, ízletesebb pálinkát készíthetnek. Fontos része volt elképzeléseinek az is, hogy barátaival és az étteremmel egy egyedülálló kuriózumot alkosson. A Czetis ház így nem csupán egy közösségi hely vagy egy vendégház lett, ahol a vadhúsok mellé pálinkát is kortyolhatunk. Itt a pálinka az étel része. Alapanyag, ízfokozó. Sőt, a pálinka itt az élet része. 

Érthető, hogy Szár és a ház is a kurzusok ideális helyszínévé avanzsált. Mindig nyüzsgés van. Aki betér ide, rögtön szembe találja magát a dabasi destiller manufaktúra étterem közepén álló lenyűgöző főzőüstjével. Várjunk csak! Pálinkafőzés egy étterem közepén?

Igen, itt szó szerint a szemünk láttára lesz a cefréből pálinka.

De mégis, hogyan került a cipő az asztalra? Az alkalmazott egyedi, zárt technológia tette lehetőve, hogy az éttermet nem járja át a cefrebuké és ne árasszák el főzésnél fellépő kellemetlen szagok sem. A látvány és az üst melege azonban így is elég ahhoz, hogy megoldódjon a kurzuson részt vevők és a betérő vendégek nyelve.


– Kíváncsiskodnak, kérdezősködnek még ebéd vagy vacsora közben is az asztalnál ülve. – meséli Krisztián. – Én pedig szívesen válaszolok és beszélgetek a pálinkafőzés rejtelmeiről.  A kétnapos képzés gyakorlati előnye is leginkább abban rejlik, hogy mindenre több idő jut és a résztvevők ilyenkor bátrabban kóstolhatnak és hasonlíthatnak össze különböző párlatokat.  A végén pedig az összegyűjtött tudást is magukka vihetik egy kis füzet formájában. Ez egy kis kapaszkodó, amiben számos tanácsot és gyakotlai útmutatót gyűjtöttünk össze számukra.  

Ami ez után készül, természetesen az már nem lehet az a pálinka – árulóként csupa kisbetűvel a jegyzőkönyben. Ez már Pálinka. Élelmiszer. Letisztult folyamatok, letisztult ízvilág.

Ám ezzel nem érhet véget a Czetis Ház pálinkakurzusa

Nem is tudna. Hiszen Krisztián is állandóan kisérletezik. Jelenleg éppen sörpárlatokat készít.  Bár szerintem ez pálinkafőző-mesterként felér egy árulással! 

  – Sörfőző mester is vagyok  mosolyogja meg Krisztián a kritikámat- így árulásról szó sem lehet. De a sörpárlatok készítése jól kiegészíti a pálinkafőzést és a kézműves sörök mostani divatját is. Idén olyan 10-15 féle sörpárlatot főztem. Hogy miért? Talán ebben látok egy kiugrási lehetőséget. A gyümölccsel ellentétben itt az alapanyag egész évben egyenletes minőségben és mennyiségben áll rendelkezére. Nem függünk az időjárástól, a piac ingadozásától. De nem kell megijedni, a pálinkakurzusaink továbbra is a gyümölcspálinka főzésről szólnak. Idén nyáron még biztosan.  
Koma, te jártál már a Czetis házban? Kóstoltad a Czetis pálinkákat? Akokr itt az ideje, hogy megoszd velünk tapasztalataidat!      

A Pálinkák és Párlatok online pálinkázó főtámogatója a
 Partyőrség | Pálinkakommandó
Ha ízletes pálinkát szeretne venni, 
kóstolni, főzni vagy főzetni.

Kortyoljon bele az új lehetőségekbe! 
Ha már az élete része a pálinka, mert issza, főzi, főzetni, eladja vagy venni szeretne, akkor ezeket a linkeket érdemes lehet önnek is böngésznie.
A házi pálinka főzés és az otthoni pálinkakészítés érdekli?
  • Ha a jó pálinka titkát szeretne megtudni, díjmentes elérhető infórmációkat ezen az oldalon érhet el.
  • Ha házi pálinkafőzéshez keresel eszközket és pálinkás palackokat, ezt az oldalt keress fel!
Ízletes pálinkát kóstolna vagy vásárolna?
  • Ha ízletes pálinkákat szeretne vásárolni, ezen az oldalon böngészeheti pálinkashopunk pálinkáit és párlatait.
  • Pálinklázó napokról, kóstolókról, helyszínekről és időpontokról itt és itt talál bővebb információt 🙂
Még több pálinkás hírbe kóstolna bele? 
  • Ha további pálinkás cikkeket keres, linkgyűjteményünkben új posztokat fedezhet fel.
  • Ha szívesen olvas párlatokról, pálinkákról, főzdékről, pálinkakultúráról, itt megteheti.
Eladó a pálinka? Eladó a pálinka!  
  • Új marketing- vagy értékesítési csatornát keres pálinkák és párlatok értékesítéséhez, főzdéje népszerűsítéséhez?  Ezen a lapon talál díjmentes segítséget hozzá.