Bár a perkátai pálinkaverseny regionális megmérettetésenk nak indult, végül a leadott nevezések alapján országossá nőtte ki magát. Perkáta Nagyközség Önkormányzata Pavlicsek Csabával, négyszeres nemzeti győztes pálinkamesterrel közösen szervezett
Perkátai Pálikaverseny 577
„Egy pálinka, párlat akkor jó, hogyha technológiailag korrekt, illetve a gyümölcsnek a karakterisztikáját magában hordozza. A végén természetesen a harmónia is fontos, ahol a gyümölcs és az alkohol egy szép, elegáns ötvözetet ad” – nyilatkozott a minőségi pálinkáról Vértes Tibor, a verseny szakmai fővédnöke, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa és főzőmestere, aki a ´90-es évek közepe óta foglalkozik a pálinkafőzés mesterségével.
A versenyre beérkezett minták bírálata az ebédszünetet követően 15 órakor folytatódott az arany minősítést elnyert párlatok újbóli kóstolásával, amelynek során a kategóriák győztes pálinkáját választották ki.
A Perkátai verseny egy pálinkatörténelmi esemény
„Ez egy regionális versenynek indult, és az ország szinte valamennyi régiójából több százan küldtek ide versenytételeket. Ez azt jelenti, hogy Perkáta felkerült a magyar gasztrokultúra, a magyar pálinka történeti térképére, egy történelmi eseménynek voltunk a részesei. Számomra kimondottan megtisztelő és felemelő érzés, hogy itt lehettem” – mondta Fabulya Attila, a zsűri elnöke.
A kategóriagyőztes párlatok megválasztását követően Pavlicsek Csaba köszönetet mondott minden zsűritagnak a profi munkáért, majd átnyújtott nekik egy „hazai ízekből” összeállított ajándékcsomagot.
A II. Perkátai Regionális Pálinkaverseny eredményhirdetésére 2018. március 24-én kerül sor, szintén a Győry-kastély épületében. Az esemény 16 órakor veszi kezdetét, és a pálinkafőzéssel kapcsolatos szakmai előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, továbbá pálinkakóstolón is részt vehetnek a délután során.