A tavalyi nagy siker után idén második alkalommal választották meg a TOP pálinkakiválóságnak minősített italok közül az Agrárminisztérium pálinkáját, amit ezúttal a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra prémium piros vilmosa nyert el. Az ital különlegessége a gyümölcsösségében rejlik. Nem véletlen, hogy 2016-ban már kiérdemelte az ország, 2017-ben pedig a Békés megye pálinkája címet.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Nemzeti Pálinkakiválóság Program hétfői, budapesti díjátadóján elmondta, a koronavírus-járvány miatt ez az év mindenki számára rendhagyó, kihívásokkal teli, és ez a pálinkafőzdéket sem kímélte.

– Ebben a nehéz helyzetben sem szabad elfelejtenünk, hogy a pálinka nemzeti italunk, hungarikum – hangsúlyozta az államtitkár. – Ennek a nedűnek a népszerűsége az elmúlt tíz évben jelentősen emelkedett, a kereskedelmi főzdék előállítása is igazodott a fogyasztói igényekhez. Tudatosítani kell a pálinka gasztronómiai jelentőségét, valamint kiemelt figyelmet fordítani a kulturált és a mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetésére a hazai és a külföldi fogyasztók körében.

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot

az Agrárminisztérium 2014-ben hívta életre, amit a tavalyi évtől az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenytől függetlenül, teljesen önállóan rendeznek meg. Az idei versenyre 20 pálinkafőzde 138 tétellel nevezett, ebből 17 pálinkafőzde 66 tétele került a zsűri elé. A részletes analitikai vizsgálatot a Nébih, az érzékszervi minősítő bírálatot a hagyományoknak megfelelően a magas kvalitású, független szakértőkből álló pálinkaminősítő bizottság végezte.

 

Nagy Árpád

a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere a díjátadón elmondta, családjában a pálinkakészítés tudománya öt generációra nyúlik vissza. A piros vilmos országos és megyei karrierjéről annyit elárult, hogy az alapanyag minősége nagyon fontos. Több mint egy évtizede ugyanonnan vásárolják a körtét, amit kimagoznak, aztán kerül a cefrébe. Persze, az alapműveletek után jön a főzőmester tudománya, ami az eredmények alapján az ötödik generációban is adott.

Az eseményen elhangzott, a korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészült a Pálinkakiválóságok Könyve 2020 című kiadvány, amit elektronikus formában a www.nemzetipalinkakivalosag.hu oldalon lehet elérni, de hamarosan nyomtatott formában is megjelentetik.

Forrás: beol.hu

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az.

www.palinka.online – Árpád pálinka vásárlás sorbanállás nélkül