XIV. Orosházi Hagyományok Ízek Verseny idén ismét megszervezésre került. Fantasztikus fesztiváli a hangulat, 24 kolbászgyúró csapat, sok ínyenc és még több látogató. Így jellemezhetjük a versenyt. Hetekkel korábban pálinka és szárazkolbászok zsűrizésével kezdetét vette a ráhangolódás, szombaton viszont látványdisznóvágással és a hagyományos kolbászgyúrással vette kezdetét a piactéren a rendezvény szikrázó napsütés kíséretében.

Minden évben ez az első, legnagyobb közönséget vonzó program a városban. Megtelik a rendezvénysátor a piactéren, az Előd utca a sátrasokkal és a vásárlóikkal és a Petőfi Művelődési Központ, ahol a gyermekeknek hirdetett rajzverseny győztes munkáiból nyitottak kiállítást. Ott hirdették ki a pálinkaverseny nyerteseit is.

A nemzetközi méreteket öltött idei program megnyitóján sokan elmondták, ez a gazdák ünnepe, ahol a vidék értékeit és hagyományait ápolják, népszerűsítik évről évre egyre nagyobb sikerrel. Jakab István, a MAGOSZ elnöke, Farkas Sándor agrárminiszter helyettes, Dávid Zoltán polgármester és Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd megtekintette a kolbászgyúrók igyekeztét, kóstolta a finom kolbászokat, a házi finomságokat.

Fotók: Kiss Zoltán

Orosházi Hagyományok Ízek Verseny

Újdonságként megjelent a piactéren idén először a Nemzeti Művelődési Intézetnek gasztro busza, ahol Prohászka Béla és Závogyán Magdolna a magyar ízvilág hungarikumait népszerűsítette.

Orosházára idén érkeztek a Vajdaságból, a Bánságból, Erdély több területéről, Kárpátaljáról is. A kolbászgyúró csapatok között szinte csak visszatérőkkel találkoztunk. Az aradiak például úgy fogalmaztak,,,Mi mindig jókor, jó helyre megyünk!,, És hoztak magukkal tornyai lekvárt, pécskai kenyeret és a kolbászuk titkát, ami a saját maguk felnevelte sertés. Vallották, ez a garanciája a jó kolbásznak.

Tóth Piroska

A Tornyai Gazdakör elnökekének a kosarában nagyon sok finomság volt, kínálta is a látogatókat rétessel, hájas kaláccsal. A tálalást se bízta a véletlenre. Ami a régmúlt hagyományait megidézi, azzal díszítette az asztalukat. A pusztakeresztúri gazdakör tagjainál találkoztunk a zsűrivel. Dr. Miskucza Mária már a kerítésükön belül nézelődött, nevetve jegyezte meg: besodorta a tömeg!

– Megnyugtató számunkra azt látni, hogy az elmúlt évek intelmeit, javaslatait megszívlelik a csapatok. Az idei évi felhozatal szuper – nyilatkozta.

A kolbászkészítéskor a higiénés elvárásokat (kesztyű, kötény, sapka viselete stb.) betartják, Már nem használnak műanyag díszítő elemeket, elővették a régi szőtteseket, a disznóvágás régi kellékeit a csapatok, ez még több értékes pontot jelent számukra – tudtuk meg a helyszínen, ahol egy horvátországi, fiatalokból álló – Drávaszögi legények – gárdája is lelkesen kínálta a szomszédos, gerendási csapatnak a saját pálinkáját az ízek mellé hangulatfokozónak.

Az ízre, illatra megmozduló emberek – azok, akik a Orosházi Hagyományok Ízek Verseny részvevői és azok, akik külső szemlélődői voltak a szombati eseménynek – nagyon sok élménnyel térhettek haza.

A gasztrobuszból sokan kóstoltak

Hagyomány, érték, közösség. Ez a felirat szerepelt az orosházi hagyományok-ízek fesztiválon szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) gasztrobuszán. A finomabbnál finomabb ételeket Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezető igazgatója és Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke készítette, kóstoltatta az érdeklődőkkel.

– Ahogy a kultúrának és a népszokásoknak, úgy a gasztronómiának is vannak tájegységi sajátosságai a Kárpát-medencében – hangsúlyozta Závogyán Magdolna. – Az egy év alatt kialakított gasztrobusz itt, Orosházán debütált, legközelebb március 14-én, nemzeti ünnepünk előtt Ceglédre fut be. Aztán járjuk a Kárpát-medencét Csíksomlyótól Brassóig, Kassáig. A tájegységi jellegzetes ételek mellett helyi néptáncosok fellépése, a népszokások felidézése is színesíti a programot. Mindennek a kiteljesedése Lakiteleken lesz április 22-28. között a Kárpát-medencei Kulturális Találkozón, melynek keretében felavatjuk az NMI új székházát.

Prohászka Béla kiemelte, minden tájegységnél a helyi alapanyagokat használják fel. Kiemelte, a buszban minden szükséges eszközzel, berendezéssel ellátott konyhában készíthetik frissen az ételeket. A bemutatkozás sikeres volt, ugyanis Orosházán sokan kóstolták finomságaikat.

Helyi értékek őrzői és ápolói Orosházán

Fontos, hogy a helyi közösségek újjáélesszék tradícióikat, népszokásaikat és megosszák örömüket másokkal is, ezzel megismertetve településük évszázados kultúráját – mondta üdvözlőbeszédében Farkas Sándor, a XIV. Orosházi Hagyományok Ízek Versenye megnyitóján.

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese értékmentő munkának nevezte a békés megyei rendezvényt is, amely más hasonló eseményekkel együtt nélkülözhetetlen emlékeink életben tartásához. Kulturális értékeink közül csak az lesz ott jövőnk kincsestárában, amit ma hitelesen feltárunk, kutatunk, lejegyzünk, megünneplünk és megőrzünk – fogalmazott Farkas Sándor.

A miniszterhelyettes kifejtette: a hagyományok ápolása az ilyen eseményeknek is köszönhetően egyre inkább a mindennapjaink részévé válik: a vásárlók egyre tudatosabban választják az ízletes, egészséges, biztonságos hazai élelmiszereket, borokat, kézműves termékeket. Ezáltal a fogyasztók is az érték és minőség őrzőivé válnak, egyúttal hozzájárulnak a vidéki munkahelyteremtéshez és megtartáshoz. Jó érzés látni, hogy ma már egyre többen kíváncsiak hagyományainkra, nagy- és dédszüleink értékeire, agrárgazdaságunk eredményeire, termékeire.

Mint ahogyan erre a fesztiválra, valamint a hozzá kapcsolódó gasztronómiai és kulturális programokra. Ha azt akarjuk, hogy hagyományaink velünk maradjanak, akkor élni és éltetni kell őket, méghozzá együtt, összefogva, közösségben, családias hangulatban, épp úgy, ahogy az orosháziak teszik – fogalmazott Farkas Sándor.

Az Orosházi Hagyományok Ízek Versenyére másfél évtizede szervezik a helyi és környékbeli termelőket, gazdákat, kézműves műhelyeket, a legkülönfélébb árusokat. Ez alkalommal mérhetik össze tudásukat a böllérek is, minden évben kihirdetik a legízletesebb kolbász és egyéb disznótorost készítő csapatot.

Forrás: beol.hu