Tavasztól kora őszig számos helyszínen élvezhettük a sör- vagy a borfesztiválok hangulatát. Ha időnk engedte, hosszú félórákat tölthettünk újdonságokat vagy jól ismert nedűket kóstolgatva, egyedül vagy barátokkal. Néhány korsó sör vagy egy-két pohár rozéfröccs kellemes felüdülést hozhatott a tikkasztó hőségben, illetve jó témát adhatott az esti beszélgetéshez. A pálinka azonban nem ilyen könnyed ital. Így joggal merül fel a kérdés, lehet-e olyan “gyümölcslére” többnapos fesztivált építeni, melyből néhány cent is igencsak megtréfálhatja kóstolóját. Erről faggattam a Spiritus Primus főzde ügyvezetőjét, Borsos Botondot.
– A pálinka is remek fesztiválital lehetne: mind a borral, mind a sörrel, mind az egyéb italokkal szemben megállja a helyét. – avat be a részletekbe Borsos Botond – Csupán meg kellene tanulnunk, hogyan is igyuk azt az egy-egy kupica pálinkát.  Sajnos a pálinkázásnak továbbra sincs valódi kultúrája. A legtöbben most is csak gyorsan “becsapják”.


P&P: S gyorsan fejbe is kólintja őket. Ezért nehézkes elképzelni, hogy lehet órákon át úgy pálinkázni, hogy ne részegedjünk le percek alatt.
– Jómagam a ház pálinkáival nem csak fesztiválokon, hanem bírálóként versenyeken, kóstolásokon is részt veszek. Ilyenkor nem ritka, hogy 50-70 pohárkával is fel kell hörpinteni a 40-60 fokos párlatokból. Az egyértelmű, hogy egy ilyen rendezvényen nem lehet a berúgás a cél. Sőt, ez nem csak hogy elkerülhető szituáció, hanem el is kell kerülni. Egyébként nincs nagy titok, a megoldás igen egyszerű: ha megiszom a 2-5 centemet, akkor néhány percen belül meg kell innom hozzá a pohár vizemet is. Így májhoz már egy fröccshöz hasonló, közel sem tömény, hígított ital kerül. Így nagyon könnyen elkerülhető a lerészegedés.


P&P:  10-20 pohár után meg lehet még különböztetni a különböző ízeket, illatokat?
– Tízből egy ember az, akinek megvannak az érzékszervi adottságai ahhoz, hogy jó kóstoló, esetleg bíráló legyen. Elsőként vizsgálni kell, hogy az illető milyen illatokat vagy ízeket érez, s miket nem. Nagyjából két év kóstolás/tanulás révén a jelöltek megtanulják felismerni egy-egy pálinka sajátosságait, rutinosan szűrhetik ki a párlatok hibáit. S végül fejben is eljutnak oda, hogy nem okoz gondot tucatnyi ital megkülönböztetése sem.P&P: De nem mindenki akar profi bíráló lenni.
– Természetes. Azonban akkor is különbséget kell tenni pálinka és pálinka között. Tudomásul kell azt is venni, hogy 2-3.000 Forint (/féliter) alatt ma már nem lehet kapni minőségi pálinkát kereskedelmi forgalomban. A mi pálinkáink is leginkább a közép-, illetve  a felsőkategóriákban versenyeznek.


P&P: Azonban a jó pálinkához a jó alapanyag elengedhetetlen. Úgy véli, az idei év megfelelő gyümölcsterméssel szolgált?

– Saját alma és meggy termésünk mellett a legtöbb gyümölcsöt vásároljuk. De két dolgot így is  biztos állíthatok: egyrészt, ami nem fagyott el, mint az alma, a birs, vagy a szilva, abból jó minőségű termés lett. Igazán édes szőlőt és cseresznyét lehetett szüretelni. A megvásárolható jó minőségű gyümölcsök árai magasabb lettek, amelyek a végtermék a pálinka áráan is visszaköszönhetnek majd.


P&P: Mindezek ellenére, vagy éppen ezért, de mégis ott lesznek önök is az októberi fesztiválon a Budai Várban.
– A Várban rendezett fesztiválnak különleges hangulata van. A környezet gyönyörű és rengeteg kíváncsi vendég jön. Szerencsére oda tényleg nem lerészegedni járnak az emberek. Gyakorlatilag presztízs kérdés, hogy az eltelt 9-10 alkalomhoz híven idén is megjelenjünk ott.  


P&P: Milyen meglepetéssel készülnek az októberi rendezvényre?
– Idén egy prémium kategóriás szamócapálinkával szeretnék meghódítani a várba látogató pálinkakedvelőket.


P&P: Nem könnyű választás…
– Valóban nem. Kevés a jó szamócapálinka. S a manapság divatos tornyos lepárlásnak egyáltalán nem is kedvez ez a gyümölcs. Tipikusan “kisüstis”  Önmagában is egy elég “hisztis” gyümölcspárlatról van szó, hiszen 16-22 fok között szinte fél fokonként eltérő jelleget mutat. Azonban pohárba töltve szépen “kinyílik” és egy kellemes, könnyed, 40 fokos pálinkát kóstolhatunk. Kicsit a prémiumkategóriás cseresznye és meggy pálinkához vagy még inkább a hölgyek nagy kedvencéhez, a gyümölcsös vodkákhoz hasonlítanám. Talán ez utóbbinak köszönhetően fűzünk nagy reményeket ehhez az újdonsághoz.


P&P: Ha már a szóba került a lepárlási mód, megjegyzem, az önök kisüti technológiájában is van némi csavar.
– Igen, hiszen egy kisebb torony a mi üstünkre is felkerült. Azonban nagy és látványos változásokat, vagy újításokat ezen kívül mi sem tervezünk. 8 éve vagyunk a piacon. Megtaláltuk azt a középutat, mely ötvözi a rugalmasságot, némi  innovációt és a pálinkafőzés legjobb  hagyományait. Persze apró változásokon mi is minden évben átesünk. Szeretnénk kísérletezni mi is minél több gyümölccsel, függetlenül attól, hogy kiforrt és kedvelt termékeink vannak.


P&P: Ezek szerint nem csak a fesztiválra, hanem az ünnepi készülődésre is tartogatnak meglepetéseket.
– Furcsa helyzet, de mi  távol maradtunk a limitált kiadású vagy díszdobozos termékek ünnepi őrületétől. Voltak rá próbálkozások, több-kevesebb sikerrel. Prémiummárkaként áraink meghaladták a versenytársakét, a brendünk viszont nem volt még elég ismert. Ehhez jött hozzá az is, hogy mi más szegmensben “versenyzünk”. Négy-, ötcsillagos szállodáknak szállítunk, ahol prémiumpálinkáinkat saját márkanéven általunk kiképzett személyzet révén kínálhatják vendégeiknek. .


P&P: A madarak mégis azt csicseregték, hogy valami különlegesség mégis készül.

– Igen. Minden évben elkészítünk egy sok szép ajándék ötletet tartalmazó ünnepi katalógust, melyből a pálinkáink mellé partnereinktől azonos ízvilágú  lekvárokat, szörpöket és csokikat is vásárolhatnak ügyfeleink a fa alá ajándékba.