A száraz november azoknak a rendszeres ivóknak szól, akik nem isznak többet napi egy üveg bornál – még nem. A járvány tovább emeli a teljesítés nehézségi szintjét.

Piál a földhalál a májra. A potenciális ivók döntő többsége fejből ismeri ezeknek a daloknak a szövegét. Az alkoholfogyasztás mélyen beivódott a kultúránkba, tűrését, gyakran támogatását össznemzeti konszenzus övezi. Pedig a nagy nemzeti egyetértés Magyarországot a 900 ezer alkoholista hazájává tette (a WHO becslése szerint). A kormányzati hozzáállást jól szimbolizálja a pálinkafőzés szabadságáért vívott harc, miközben semmiféle elfogadott szakpolitikai program nincs az alkoholizmus visszaszorítására. 

Tessék, lehet próbálkozni!

Ilyen körülmények között érthető a Kék Pont Alapítvány figyelemfelhívó erőfeszítése, mely 2016 óta az alkoholizmus küszöbén egyensúlyozó, de még csak társasági ivóknak tekinthető sokaság számára kínál kijózanítóan egyértelmű, egy hónapos absztinenciatűrés-tesztet. 

Dávid Ferenc, a száraz november kihívás kampányfelelőse a lapunknak elküldött dokumentumában arra figyelmeztet, hogy a Covid-helyzet most rosszabb, mint tavasszal volt, a szabályok mégis lazábbak. A járvány hatására az emberek jelentős részének gyökeresen megváltozott az élete. Olyan hétköznapi tevékenységeink alakultak át, és kerültek új keretek közé, mint a tanulás, a munka, az utazás vagy a szórakozás. A bizonytalanság miatt sokakban kialakulhat a magára hagyottság érzete. Ha pedig a magyarok magukra maradnak, akkor isznak, hiszen a kocsmák és a szórakozóhelyek nyitva vannak. A nagyivóknak további súlyos problémát jelent, hogy 

A KORONAVÍRUS MIATT A TÚLTERHELT EGÉSZSÉGÜGYBEN PRIORITÁST ÉLVEZNEK A MEGFERTŐZÖTTEK, MIKÖZBEN AZ ALKOHOLPROBLÉMÁVAL KÜZDŐK KISZORULNAK AZ ELLÁTÁSBÓL. 

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns ehhez annyit tesz hozzá, hogy az összezártság számos rosszul működő családban vagy házastársi viszonyban növelheti az alkoholfogyasztást. A száraz november kihívás azokat tudja megszólítani, akik már elgondolkodtak azon, hogy talán nem jó irányba viszi az életüket az italozási szokásuk.

Amikor már felmerül  a kétely, hogy egyáltalán képes vagyok-e egy ilyen kihívást végigvinni, az azt jelenti, hogy belül valami már nem oké.

Akiket viszont nem érint a probléma, azokat is arra biztatja, hogy hívják fel a rendszeresen ivó ismerőseik figyelmét erre a tesztre.

A Global Drug Survey speciális riportja a Covid-járvány hatásaival foglalkozott (11 országban több mint 50 ezren töltötték ki az online kérdőíveket). A kutatók azt tapasztalták, hogy a járványintézkedések hatására növekedett a „kicsit többet” ivók aránya. Akik ehhez a csoporthoz tartoznak, az ivás okozta negatív következmények közül elsősorban a testi és a lelki állapotuk romlását észlelték magukon, de a munkavégzésükre is kedvezőtlenül hatott. Összességében tehát az alkohol negatív következményei fokozódtak.

A száraz november kihívás nem a kontroll nélkül ivók terepe

Dávid Ferenc szerint a kihívás célcsoportja a heti egy-két egységnyi ital és a napi egy üveg bor közti tartományban fogyasztó. A lényeg a kontroll, ezt ugyanis nem lehet újratanulni, ezért fontos addig megerősíteni, ameddig még megvan. A kihívás azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak, csak nem akarják elveszíteni a kontrollt. Ha valaki napi 2-3 üveg borról akar lejönni, vagy hasonlóan nagy mennyiségű töményről, akkor ne próbálkozzék egyedül, ez kórházi ellátást kíván – húzza alá.

A vírushelyzettel és az alkohollal való megküzdés az egy hónapos józansági kihívásban összekapcsolódik. Egyrészt fizikálisan, mert a száraznovemberezők nem járnak kocsmába vagy szórakozóhelyre inni, másrészt pedig mentálisan, mert a kihívásban való aktív részvétel hatására az egyén felelősségérzete és az öngondoskodása is nő.

Néhány jó tanács

Akik idén először vállalják, hogy novemberben nem isznak alkoholt, azoknak a Kék Pont munkatársa azt javasolja, hogy minél többet menjenek szabad levegőre, kerüljék a szórakozóhelyeket és a kocsmákat.

IGYANAK SOK TISZTA VIZET, DE NYUGODTAN CSILLAPÍTHATJÁK A SÓVÁRGÁSUKAT 0%-OS ALKOHOLMENTES SÖRREL IS.

Figyeljenek arra, hogy mire cserélik az ivást, mert az öröm keresni fogja a forrását! Ne használjanak helyette mondjuk több hasist, vagy ne töltsenek több időt online pókerrel! Tartózkodjanak olyan dolgoktól, amelyek az ivás helyére akarnak majd benyomulni! Keressék online kapcsolatban is a barátaikat, és látogassák a Száraz November Egymás közt nevű Facebook-csoportot!

Idén novemberben minden pénteken 19:00 órától a Kék Pont nyilvános Zoom-csatornát indít (itt a szoba linkje), ahol vendégekkel és közös játékokkal segítik a hétvégi sóvárgás leküzdését és a kihívás teljesítését.

 

Forrás: index.hu

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásásrlás ne legyen az. 

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül