A Magnus Spirituum pálinka- és párlatverseny szervezői immár ötödik esztendeje építik megmérettetésüket a mustrán résztvevők visszajelzései alapján. Ennek köszönhetően 2021-ben már egy új, a pálinkaverseny rangjához méltó helyen, a frissen felújított és átadott mohácsi Selyemgyár Kulturális negyedben tartották az esemény díjátadó gáláját, valamint a hozzá kapcsolód szakmai programokat. 2022-ben pedig a szervező Mohácsi Polgárok Olvasóköre még nagyobb fába vágta a fejszéjét.

A Magnus Spirituum

korábbi egy napos eseményt idén Mohács városával és az érintett helyi vállalkozókkal összefogva immár egy hosszabb – 3 napos, péntektől vasárnapig tartó – családi programmá szeretnék bővíteni, mégpedig a minőségi pálinkák, párlatok valamint az édességek jegyében – árulta el Sólya Nándor, a verseny igazgatója. – Célunk, hogy ezen a hétvégén minél több csodálatos pálinkát, párlatot, valamint helyi ihletésű édességet, ételt és italt mutassuk meg az ínyenceknek és a kíváncsiskodóknak.

.

Pálinkák és Párlatok: Az édességek valamint a pálinkák és párlatok találkozása igen különleges és izgalmas gasztroprogramnak ígérkezik.

Ebben bízunk mi is J Mohács a határ közelsége és az itt élő nemzetiségeknek köszönhetően egyébként is egy különleges kulináris elegy. Itt mindenkinek megvannak a saját hagyományai, ételei és mind keverednek egymással. A pálinkának pedig nem csak az asztalunkon, hanem ebben a különleges gasztrokultúrában is megvan a maga kiemelt szerepe.

S erről szerintem senki nem tud olyan lelkesen mesélni, mint Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Venesz díjas Olimpiai Aranyérmes Mesterszakács. „Ahogy az ízek, illatok harmonizálnak ezekben az ételekben, az egy csoda… legyen az egy saláta, egy chutney, levesek vagy markánsabb vadhúsok, esetleg egy barackpálinkával készült puding, vagy málnapálinkával bolondított ételek… fantasztikus ízorgiában lehet részünk”. Ezt mutatja  Barna Ádám (Bistro42), Dudás Szabolcs (Anyukám mondta) ételkölteményei vagy Hódos Máté „A pálinka éjszakája” rendezvényre készített menüsora is.

A pálinka hihetetlenül jól működik az édességekben is, akár Balogh László (Cadeau bonbon manufaktúra, Gyula) csodálatos desszertjeiben vagy éppen a pálinkaházak prémium csokoládéiban. De az átdolgozott italokban is, mint a vecsési Süti nem süti pálinkás spriccei, Csalló Gergő és Kokány Tamás pálinka alapú koktéljai.

Magnus Spirituum Mohács

Pálinkák és Párlatok: Mi alapján választották ki a meghívottakat? Kik és hogyan csatlakozhatnak a hétvégi programokhoz?

A Magnus Spirituum

édes pálinkázó napokra olyan pálinkaházakat várunk, akik ínyencségeket – pálinkával, párlattal készített bonbonokat, csokoládét, desszerteket is – készítenek. S olyan helyi manufaktúrákat is váruk a Selyemgyár előtti térre, akik édességeket, süteményeket, gyümölcsszörpöket -, teákat és aszalványokat készítenek.

Szeretnék becsalogatni az embereket a helyi kézműves cukrászdákba, éttermekbe. Ehhez szeretnénk egy különleges mohácsi térképet is megrajzolni azokról a helyekről, ahol a Magnus Spirituum édes pálinkázó napok hétvégéjén legalább egy pálinkával, párlattal készült édességek (fagylalt, parfé, krémek, habok, süteménye) étellel (levesek,húsételek, saláták), itallal (pálinka alapú spriccek, koktélok, pálinkás kávék) várják a kíváncsiskodókat.

Így az elkövetkező napokban mi is számba vesszük azon műhelyeket, melyek a szaktudása illetve felkészültsége tovább öregbítheti a mohácsi gasztrokultúra és a verseny eredményhirdetéséhez, a szakmai programokhoz illetve a városi rendezvényekhez kapcsolódó jóhírét. Sok név felmerült, őket igyekszünk mi magunk is felkeresni. De nagyon szívesen vesszük, ha valaki csatlakozni szeretne. Ehhez csupán néhány egyszerű információra van szükségünk.

Pálinkák és Párlatok: Van, aki saját programmal várja a hosszú hétvégét?

Igen, akad, aki a hétvége tematikájába illeszkedő programmal készül. Ennek sincsen akadálya. Annyit kértünk, hogy egyeztess velünk. Hiszen nem szeretnénk, ha ütközne bármi is a hivatalos programokkal.

Tekintettel arra, hogy a szervezők széles körben szeretnék a programokat megismertetni, 2022. április 8-ig várják a mohácsi és mohács környéki manufaktúrák és programszervezők jelentkezéseket.

 

A Magnus Spirituum

édes pálinkázó napok szervezői a hivatalos és alternatív programokat az esemény honlapján (www.magnusspiritum.hu) és közösségi média felületein (Instagram, Facebook) teszik közzé.

Az élet tele van nehéz döntésekkel, a pálinkavásárlás ne legyen az.

www.palinka.online – pálinkavásárlás sorbanállás nélkül